Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Interna istraga Foxconna pokazala je da su u nekim tvornicama ove kompanije radila i 14-godišnja djeca.


Kompanija Foxconn odavno je na lošem glasu zbog katastrofalnih radnih uvjeta, štrajkova i tuča radnika, a prozori na njihovim tvornicama i spavaonicama zaštićeni su kako radnici ne bi počinili samoubojstva - što se do sada često znalo dešavati.

Definitivno im je dosta: Zloglasna tvornica iPhonea paralizirana štrajkom

Vezani članci Dijete, ilustracija Strava u BiH: Pala skupina kriminalaca koji su djecu tjerali da prose po zemlji Ruska zima, ilustracija Šokantan slučaj u Rusiji: (Ne)majka ostavila djecu u šumi, bez odjeće i na minus 15 stupnjeva

Neki su mediji ranije pisali i kako, s obzirom na veliku potražnju za radnom snagom, u Foxconnovim tvornicama često rade i 14-godišnjaci (u Kini je zabranjen rad mlađima od 16 godina), a sada su u toj kompaniji proveli internu istragu koja je potvrdila ove informacije. 'Preuzimamo punu odgovornost za ove slučajeve te smo se ispričali svima učenicima', objavili su iz Foxconna dodavši da će svi zaposlenici koji su sudjelovali u zapošljavanju osoba mlađih od 16 godina biti odmah otpušteni.

Iz organizacije China Labor Watch kažu da su za ove propuste ipak najodgovornije škole koje su u Foxconnove tvornice poslale učenike koji zakonski ne bi smjeli raditi, a kako prenose na Mashableu, odgovornost leži i na ekipi u Foxconnu koja je morala provjeriti godište učenika koje su zaposlili u svojim tvornicama.

Naime, Foxconn koji zapošljava oko 1,2 milijuna ljudi u svojim tvornicama u Kini ima i poseban pripravnički program u kojem zapošljavaju učenike na rok od tri do šest mjeseci pa su vjerojatno mlađi od 16 godina zaposleni upravo u sklopu ovog programa te su za njihovo dovođenje krivi njihovi učitelji i škole koje su ih poslale.

Upoznajte tužne sudbine radnika u tvornici iPhonea

Tijekom kolovoza internetom su kružile priče kako su neke škole natjerale svoje učenike na rad u Foxconnu zbog povećane potrebe za radnom snagom prije izlaska novog iPhonea, no iz te su kompanije tada objavili kako pripravnike nitko ne zadržava u tvornicama te da svi učenici mogu otići kada god žele.

Na Huffington Postu kažu da su radni uvjeti 'osjetljiva tema' za brojne strane kompanije koje komponente za svoje proizvode naručuju upravo od Foxconna - poput Applea, Microsofta, Hewlett-Packarda i brojnih drugih.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook