Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hakeri su se dokopali podataka poput jedinstvenog broja uređaja, korisničkih imena, adresa i telefonskih brojeva te sumnjaju da te informacije FBI koristi za praćenje korisnika


Hakeri povezani s Anonymousima objavili su na Pastebinu da su se dokopali podataka više od dvanaest milijuna Appleovih uređaja i njihovih korisnika, od čega su njih milijun objavili na internetu. Ono što je posebno zanimljivo jest da su te podatke ukrali s računala jednog zaposlenika FBI-a koji je u svom posjedu imao UDIDs brojeve Appleovih uređaja (svaki iOS uređaj ima ovakav jedinstven broj putem kojeg ga se može identificirati), korisnička imena, brojeve telefona, adrese korisnika i još neke informacije više od dvanaest milijuna korisnika Appleovih tableta i telefona.

Za neka od najvećih hakiranja kriv je – FBI!?

Vezani članci Slika nije dostupna NAJOPASNIJI HAKERI SVIJETA PORUČILI 'Uvijek ćemo biti korak ispred sigurnosti' Slika nije dostupna U Britaniji uhićen haker povezan s napadima na CIA-u i FBI

U svojoj obavijesti za javnost putem Pastebina i Twittera, hakeri kažu da su se tih podataka dokopali još tijekom ožujka ove godine kada su hakirali prijenosno računalo FBI-evog agenta iz New Yorka koristeći sigurnosti propust u Javi. Među podacima koje su ukrali s njegovog računala nalazio se i dokument 'NCFTA_iOS_devices_intel.csv' u kojem su se nalazili navedeni podaci te dodaju da su za neke korisnike bili upisani svi podaci, a za dio korisnika samo jedna ili dvije informacije.

U materijalima koje su hakirali nisu pronašli nikakve informacije o tome zašto FBI posjeduje podatke korisnika iPhonea i iPada niti što namjerava s njima napraviti.

Na Cnetu kažu da su Anonymousi objavili dio ovih podataka jer sumnjaju da ih FBI iskorištava za praćenje korisnika te su htjeli upozoriti na ovaj veliki problem, ali treba napomenuti da se u podacima koje su objavili na internetu ipak ne nalaze osobne informacije jer nisu željeli ugroziti privatnost korisnika Appleovih mobilnih uređaja.

'Najtraženiji haker na svijetu' cijelo je vrijeme surađivao s FBI-em!

Novinari Cneta i The Next Weba zatražili su komentar ovog slučaja od FBI-a i Applea, no odgovor još nisu dobili.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.