Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Praćenjem promjena temperature u tkivu dojke te analizom tih podataka posebnim softverom, BSE grudnjak u ranom stadiju može otkriti rak dojke


Kompanija First Warning Systems već neko vrijeme razvija grudnjak koji bi trebao omogućiti rano otkrivanje raka dojke, a s obzirom na važnost njegovog ranog otkrivanja, jasno je da bi taj grudnjak doslovno mogao spasiti živote.

Vezani članci Dragon Boat ekipa Zadar ima jedinu žensku Dragon Boat ekipu u Hrvatskoj! One razbijaju predrasude Obitelj Ljutić zajednički se bori s bolešću (Foto: Dino Ljutić) Dirljiva priča Ane Mari i Dina: Borba mlade obitelji kojoj pomaže cijela Hrvatska

Njihov BSE (breast self exam) grudnjak ima ugrađen senzor koji prati male promjene temperature u tkivu dojke, a do promjena temperature dolazi zbog rasta tumora, odnosno rasta i razvoja krvnih žila koje tumor opskrbljuju krvlju. Senzor na grudnjaku bilježi te male promjene koji bi mogle ukazivati na rak i te podatke uploada na internet gdje ih obrađuje poseban softver, a rezultati su korisnicima dostupni putem računala i mobilnih uređaja.

Obilježen dan ružičaste vrpce: 'Rak dojke više nije neizlječiva bolest'

Na Cnetu kažu da su do sada provedena tri testiranja ovog grudnjaka (kako bi bio učinkovit žene ga moraju nositi najmanje dvanaest sati dnevno) na 650 žena te se pokazao pouzdanijim i od mamografije, uz točnost od čak 92,1 posto.

Ipak, doktorica Therese Bevers iz centra za prevenciju raka u Texasu novinarima CNN-a rekla je da se metoda ranog otkrivanja raka putem mjerenja razlike u temperaturi kakva se koristi u ovom grudnjaku do sada nije uvijek pokazala skroz učinkovitom jer se rezultati dobiveni tom metodom nekad ne bi poklapali s rezultatima dobivenim drugim mjerenjima poput mamografije, a bilo je i slučajeva kada ova metoda nije dijagnosticirala promjene na ženama koje su imale rak dojke.

Dodala je da ova metoda nije savršena te da je potrebno još mnogo testiranja kako bi doktori shvatili kakvu ulogu promjena temperature ima u ranom otkrivanju raka.

No, s obzirom da su se dosadašnja testiranja pokazala uspješnima, u First Warning Systems uvjereni su da će ovaj grudnjak u budućnosti zaista pomoći ženama u ranom otkrivanju raka dojke. Još nije poznat točan datum početka prodaje grudnjaka, ali u ovoj kompaniji kažu da će se na europskom tržištu pojaviti negdje tijekom sljedeće godine, a u SAD-u 2014. godine.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju