U središtu Zagreba u subotu je 17. put obilježen Dan ružičaste vrpce, posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, u organizaciji Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna.


Brojni sudionici sudjelovali su u tradicionalnoj povorci od zagrebačkog HNK, Masarykovom i Teslinom ulicom do Cvjetnog trga, gdje je organizirana humanitarna akcija 'Darujmo ružičasti život'. Njome se već treću godinu zaredom prikupljaju sredstava za kupnju aparata za intraoperativnu radioterapiju, koji bi oboljelima znatno olakšao liječenje.

Vezani članci Dragon Boat ekipa Zadar ima jedinu žensku Dragon Boat ekipu u Hrvatskoj! One razbijaju predrasude Obitelj Ljutić zajednički se bori s bolešću (Foto: Dino Ljutić) Dirljiva priča Ane Mari i Dina: Borba mlade obitelji kojoj pomaže cijela Hrvatska

'Kampanja traje već tri godine, no prikupljeno je svega 750.000 kuna od potrebnih 4,5 milijuna', rekla je predsjednica udruge Europa Donna Vesna Ramljak izrazivši nadu da će se sljedeće godine omogućiti intraoperativno zračenje i ženama u Hrvatskoj

S obzirom na crne statistike po kojima u Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2500 žena, a umre ih oko tisuću, Ramljak je istaknula da je tradicionalna povorka središtem grada posvećena svima koji su izgubili bitku ili se sada hrabro bore s tom zloćudnom bolešću.

'Cilj nam je bolja prevencija i bolja edukacija, kako bi se rak otkrio u ranoj fazi jer je tada izlječiv', poručila je predsjednica udruge.

Uz građane i žene liječene od raka dojke, Danu ružičaste vrpce i ove su se godine odazvale osobe iz javnog i političkog života. Okupljene su, u ime pokrovitelja, pozdravili su predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, izaslanica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, izaslanik predsjednika Sabora Josip Bilaver, te izaslanik predsjednice Republike Tomislav Mađar, koji su čestitali udruzi Europa Donna na borbi i podršci koju pružaju ženama u borbi s rakom dojke.

Dan ružičaste vrpce tradicionalno se obilježava prve subote u listopadu, mjesecu koji će cijeli biti posvećen prevenciji i borbi protiv raka dojke. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju