Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska ovog puta nije na popisu

Google upozorava: Zapadne zemlje pokušavaju cenzurirati internet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google je objavio izvještaj o zahtjevima za uklanjanje sadržaja s interneta koji pokazuje da sve više država pokušava cenzurirati internet

Google je objavio svoj polugodišnji izvještaj o zahtjevima koje dobivaju od država koje od njih traže uklanjanje sadržaja s interneta, a komentirajući vrstu tih zahtjeva na službenom su blogu napisali da su da se s traženjem uklanjanja određenog sadržaja ugrožava sloboda govora.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

Također, naročito je uznemirujuće što neki od tih zahtjeva dolaze od strane zemalja 'od kojih to nikad ne bi očekivali – zapadnih demokracija koje uobičajeno nisu povezane s cenzurom'.

Ovo je peti ovakav polugodišnji izvještaj o zahtjevima za uklanjanje sadržaja kojeg je objavio Google te je kroz to vrijeme upravo od zapadnih zemalja zabilježeno zabrinjavajuće povećanje zahtjeva uklanjanja sadržaja povezanog s politikom pa se tak navodi da su dobili zahtjev od španjolske regulatorne agencije da uklone 270 linkova na blogove i članke na internetu na kojima se kritiziraju javne osobe (iz Googlea nisu pristali na to), dok su Poljaci tražili uklanjanje članka koji kritizira njihovu agenciju za razvoj poduzetništva, kao i osam linkova na taj članak.

Policija iz Velike Britanije od ove je kompanije zatražila skidanje pet računa na YouTubeu (s više od 640 videozapisa) zbog promoviranja terorizma, a dobili su i velik broj zahtjeva za uklanjanje sadržaja iz SAD-a (najveće povećanje tih zahtjeva zabilježeno je upravo od SAD-a) i Njemačke u kojoj su vladine agencije tražile blokiranje više od 900 linkova na kojima se kritizira vladu.

Zahtjeve za uklanjanje sadržaja koji krši njihov zakon Google je dobio i iz zemalja poput Tajlanda i Pakistana, a zanimljivo je da su Pakistanci tražili da se uklone videozapisi koji ismijavaju njihove političare i vojsku, no Google ih je ostavio online.

Dorothy Chou, Googleova analitičarka na blogu je napisala da, kada su počeli objavljivati podatke o zahtjevima za uklanjanje sadržaja s interneta koje od njih traže države, odnosno sudovi ili regulatorna tijela u državama, primijetili su kako se od njih često traži uklanjanje političkog sadržaja kojeg su objavili korisnici – tada su mislili da je riječ o nekakvoj iznimci, no situacija posljednjih godina pokazala je da to nije bila nikakva iznimka, već da države (uključujući i one zapadne) zaista traže uklanjanje političkog sadržaja koji im ne odgovara.

Posebno je zanimljiv zahtjev koji su dobili iz Kanade i u kojem se od njih traži da uklone videozapis koji prikazuje osobu kako urinira po putovnici, baca je u WC školjku i poteže vodu – Google je odbio taj zahtjev.

Ove informacije koje je Google objavio odnose se na razdoblje od srpnja 2011. do prosinca 2011. godine, a dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vlast-od-googlea-2010-trazila-i-dobila-cenzuru-hrvatskog-interneta.htmlza razliku od nekih dosadašnjih izvještaja, ovog puta se u njemu ne spominje Hrvatska.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene