Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Google je objavio izvještaj o zahtjevima za uklanjanje sadržaja s interneta koji pokazuje da sve više država pokušava cenzurirati internet


Google je objavio svoj polugodišnji izvještaj o zahtjevima koje dobivaju od država koje od njih traže uklanjanje sadržaja s interneta, a komentirajući vrstu tih zahtjeva na službenom su blogu napisali da su da se s traženjem uklanjanja određenog sadržaja ugrožava sloboda govora.

Vezani članci Bolnički krevet, ilustracija Vlada objavila uznemirujuće podatke: Više od 80 posto zaraženih nije cijepljeno, među umrlima čak 78 posto Koronavirus, ilustracija - 1 Nacionalni stožer objavio: U Hrvatskoj je danas 1373 nova slučaja zaraze, 15 ljudi je preminulo

Također, naročito je uznemirujuće što neki od tih zahtjeva dolaze od strane zemalja 'od kojih to nikad ne bi očekivali – zapadnih demokracija koje uobičajeno nisu povezane s cenzurom'.

Ovo je peti ovakav polugodišnji izvještaj o zahtjevima za uklanjanje sadržaja kojeg je objavio Google te je kroz to vrijeme upravo od zapadnih zemalja zabilježeno zabrinjavajuće povećanje zahtjeva uklanjanja sadržaja povezanog s politikom pa se tak navodi da su dobili zahtjev od španjolske regulatorne agencije da uklone 270 linkova na blogove i članke na internetu na kojima se kritiziraju javne osobe (iz Googlea nisu pristali na to), dok su Poljaci tražili uklanjanje članka koji kritizira njihovu agenciju za razvoj poduzetništva, kao i osam linkova na taj članak.

Policija iz Velike Britanije od ove je kompanije zatražila skidanje pet računa na YouTubeu (s više od 640 videozapisa) zbog promoviranja terorizma, a dobili su i velik broj zahtjeva za uklanjanje sadržaja iz SAD-a (najveće povećanje tih zahtjeva zabilježeno je upravo od SAD-a) i Njemačke u kojoj su vladine agencije tražile blokiranje više od 900 linkova na kojima se kritizira vladu.

Zahtjeve za uklanjanje sadržaja koji krši njihov zakon Google je dobio i iz zemalja poput Tajlanda i Pakistana, a zanimljivo je da su Pakistanci tražili da se uklone videozapisi koji ismijavaju njihove političare i vojsku, no Google ih je ostavio online.

Dorothy Chou, Googleova analitičarka na blogu je napisala da, kada su počeli objavljivati podatke o zahtjevima za uklanjanje sadržaja s interneta koje od njih traže države, odnosno sudovi ili regulatorna tijela u državama, primijetili su kako se od njih često traži uklanjanje političkog sadržaja kojeg su objavili korisnici – tada su mislili da je riječ o nekakvoj iznimci, no situacija posljednjih godina pokazala je da to nije bila nikakva iznimka, već da države (uključujući i one zapadne) zaista traže uklanjanje političkog sadržaja koji im ne odgovara.

Posebno je zanimljiv zahtjev koji su dobili iz Kanade i u kojem se od njih traži da uklone videozapis koji prikazuje osobu kako urinira po putovnici, baca je u WC školjku i poteže vodu – Google je odbio taj zahtjev.

Ove informacije koje je Google objavio odnose se na razdoblje od srpnja 2011. do prosinca 2011. godine, a dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vlast-od-googlea-2010-trazila-i-dobila-cenzuru-hrvatskog-interneta.htmlza razliku od nekih dosadašnjih izvještaja, ovog puta se u njemu ne spominje Hrvatska.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.