Postoji jedno mjesto u Zürichu u Švicarskoj, u kojem zvuk ne postoji, a dio je 90 milijuna dolara vrijednog laboratorija za nanotehnologiju tvrtke IBM.


Takozvani 'laboratoriji bez zvuka' u IBM-ovoj zgradi u Zürichu, toliko dobro prigušuju zvuk, da će, ako prislonite uho blizu jednog od zidova, vaše unutarnje uho ispasti izvan ravnoteže te će vam se zavrtjeti i povraćat će te. Tako barem tvrdi dr. Emanuel Loertscher, a prenosi Business Insider.

Vezani članci Švicarska zastava, ilustracija Odugovlačili pa na kraju odustali: Švicarska odustala od sporazuma o odnosima s EU Teheran Iran objavio nove detalje o misterioznoj smrti švicarske diplomatkinje u Teheranu, otkrića forenzičara poslana su sucu

IBM-u su takve gluhe prostorije potrebne za rad s nanotehnologijom. Stvari napravljene na nanorazini su toliko sićušne da će ih i najmanje zvučne vibracije pomicati te na taj način otežati rad s njima.

VIDEO Poslušajte jeziv zvuk koji plaši građane New Yorka

IBM u tim prostorijama radi na različitim stvarima, od čipova za računala veličine ljudske stanice, ili suludog najmanjeg filma na svijetu, u kojem glavne uloge ima nekolicina atoma.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook