Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moglo bi biti mrtvih'

FBI i policija bijesni na Apple!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka policija i FBI smatraju da bi zbog nove sigurnosne opcije s kojom se štiti privatnost na iPhoneu, ovaj telefon mogao postati idealan za pedofile i teroriste.

Izvršni direktor Applea Tim Cook 18. rujna na internetskim stranicama ove kompanije objavio je pismo svim korisnicima njihovih uređaja u kojem im je poručio koliko im je njihova privatnost i sigurnost bitna te kako su napravili korak dalje kako bi zaštitili njihovu privatnost. Tako Apple više neće imati mogućnost pristupati podacima na telefonima svojih korisnika, čak niti u slučaju kada to uz sudski nalog od njih zatraže policija i FBI.

Ova je vijest, nakon konstantnih informacija o gubitku privatnosti u digitalnom dobu, razveselila brojne korisnike, no razljutila je američku policiju i FBI te je direktor FBI-a James Comey nedavno komentirao kako na ovaj način Apple reklamira opciju koja će korisnicima omogućiti da budu iznad zakona. On je rekao kako su u FBI-u iznimno zabrinuti s nastojanjima Applea (ali i Googlea koji priprema sličnu opciju) da na ovaj način zaštiti privatnost korisnika jer bi nemogućnost pristupanja podacima na telefonima mogla ugroziti policijske istrage.

Hakiraju i kamere prijenosnika: Pogledajte koje metode špijuniranja koristi FBI

Istražitelji i policija trebali bi imati pristup takvim podacima na uređajima koje koriste npr. teroristi i kriminalci jer o tome ovise ljudski životi. Šef detektivskog odjela u Chicagu John J. Escalante, govoreći o zaštiti podataka na Appleovim telefonima, rekao je kako će zbog toga iPhone postati idealan telefon za pedofile te da 'prosječni pedofili već razmišljaju o kupovini iPhonea'.

No, novinari Business Insidera pitaju se jesu li stvari zaista takve kakve ih prikazuju u FBI-u te navode primjer jednog članka kojeg je u Washington Postu napisao bivši asistent direktora FBI-a Ronald Hosko – on je opisao slučaj jedne otmice u kojoj su, zahvaljujući prisluškivanju telefona, u zadnji trenutak uspjeli spasiti otetog muškarca od smrti.

Hosko je napisao kako bi Appleova sigurnosna politika onemogućila prisluškivanje i praćenje iPhonea otmičara i oteti muškarac bio bi mrtav. No, nedugo nakon toga, članak je izmijenjen te se u njemu više ne spominje nemogućnost prisluškivanja (jer prisluškivanje nema veze s Appleom), a naknadno je izmijenjen i dio u kojem je pisalo da bi oteti muškarac bio mrtav te je napisano da bi ovakva politika Applea u budućnosti 'mogla dovesti' do kašnjenja u istragama i gubitka ljudskih života.

Na BBC-u podsjećaju i na nedavnu izjavu stručnjaka za forenziku na Appleovim uređajima Jonathana Zdziarskia koji je, nakon Cookove najave poboljšane sigurnosti na iPhoneu, rekao da ta enkripcija podataka ne bi trebala spriječiti policiju da se dokopa sadržaja s telefona te da bi bilo jako loše kada bi operativni sustavi imali slabu zaštitu samo kako bi na taj način pomogli policiji.

Jedino logično rješenje, dodao je Zdziarski, jest razvijanje sustava koji će biti maksimalno sigurni te bi, u slučaju problema, trebalo prepustiti 'sposobnim detektivima da napornim radom riješe slučaj, a ne im omogućiti da se svih podataka dokopaju jednostavnim pritiskom na jednu tipku.  

Više informacija pročitajte na portalu Zimo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene