Riječ je o neetičnom eksperimentu kojim se manipuliralo postovima koji se korisnicima pojavljuju na news feedu.


Facebook je proveo eksperiment na svojim korisnicima, pokazalo je istraživanje objavljeno kao Proceedings of the National Academy of Sciences. Riječ je o neetičnom eksperimentu kojim se manipuliralo postovima koji se korisnicima pojavljuju na news feedu.

Vezani članci Test higijene - 1 Jednostavan pokus na kruhu pokazao važnost higijene, rezultati su zapanjujući Carlos Tena (Foto: Facebook) Gradonačelnik se maskirao i testirao kako se javni službenici ponašaju prema građanima

Eksperimentom je bilo obuhvaćeno 700 tisuća korisnika u jednom tjednu 2012. godine, kojima se namjerno prikazivao isključivo pozitivni ili negativan sadržaj. Time su šefovi Facebooka htjeli vidjeti kako korisnici reagiraju i kako određeni sadržaj utječe na njihove postove.

Ukratko, htjeli su vidjeti hoće li korisnici, ako im se stalno prikazuje negativan sadržaj također objaviti negativan sadržaj, a isto je vrijedilo i za korisnike kojima se stalno prikazivao pozitivan sadržaj.

Korisnicima koji su bez svog znanja i pristanka sudjelovali u ovom manipulatorskom testu bili su poremećeni algoritmi na njihovim profilima na kojima im je bila instalirana određena aplikacija. Aplikacija je analizirala sadržaj i automatski selektirala pozitivan ili negativan.

Rezultati eksperimenta su jasno pokazali da društvene mreže mogu utjecati na korisnike, odnosno u njima izazvati pozitivne ili negativne emocije. Istraživanje je naravno izazvalo burne reakcije, obzirom da je metodologija kojom je Facebook iskoristio svoje korisnike itekako moralno upitna.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook