Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakvi manipulatori!

Facebook vas je izmanipulirao: EVO što su vam napravili!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječ je o neetičnom eksperimentu kojim se manipuliralo postovima koji se korisnicima pojavljuju na news feedu.

Facebook je proveo eksperiment na svojim korisnicima, pokazalo je istraživanje objavljeno kao Proceedings of the National Academy of Sciences. Riječ je o neetičnom eksperimentu kojim se manipuliralo postovima koji se korisnicima pojavljuju na news feedu.

Pročitajte i ovo Probna svadba - 1 ISTRAŽUJE SE ŠIRENJE VIRUSA VIDEO Dnevnik Nove TV na prvoj legalnoj svadbi u Hrvatskoj od početka pandemije: Sve je isto kao na pravoj, ali nedostaje jedan detalj Dino Goleš i Žaklina Troskot ZA POVRATAK NA STARO NORMALNO Pogledajte gdje će se održati prvi COVID-domjenak: "Veliko je zadovoljstvo organizirati party nakon 14 mjeseci što smo sjedili doma"

Eksperimentom je bilo obuhvaćeno 700 tisuća korisnika u jednom tjednu 2012. godine, kojima se namjerno prikazivao isključivo pozitivni ili negativan sadržaj. Time su šefovi Facebooka htjeli vidjeti kako korisnici reagiraju i kako određeni sadržaj utječe na njihove postove.

Ukratko, htjeli su vidjeti hoće li korisnici, ako im se stalno prikazuje negativan sadržaj također objaviti negativan sadržaj, a isto je vrijedilo i za korisnike kojima se stalno prikazivao pozitivan sadržaj.

Korisnicima koji su bez svog znanja i pristanka sudjelovali u ovom manipulatorskom testu bili su poremećeni algoritmi na njihovim profilima na kojima im je bila instalirana određena aplikacija. Aplikacija je analizirala sadržaj i automatski selektirala pozitivan ili negativan.

Rezultati eksperimenta su jasno pokazali da društvene mreže mogu utjecati na korisnike, odnosno u njima izazvati pozitivne ili negativne emocije. Istraživanje je naravno izazvalo burne reakcije, obzirom da je metodologija kojom je Facebook iskoristio svoje korisnike itekako moralno upitna.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene