Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravo da budete zaboravljeni

Evo kako od Googlea zatražiti da vas izbriše s tražilice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Googleovom web obrascu unesite svoje osobne podatke, linkove za koje želite da se uklone s tražilice i navedite razloge za brisanje tih linkova

Larry Page i ekipa iz Googlea nisu bili previše sretni kada je nedavno Europski sud pravde donio odluku prema kojoj će ova kompanija, na zahtjev korisnika, sa svoje tražilice morati ukloniti podatke koji su 'neadekvatni, irelevantni, koji su izgubili relevantnost ili su pretjerani u odnosu na svrhu u koju su obrađeni'. Iz kompanije su tada objavili kako su razočarani ovakvom odlukom, a Larry Page sada je upozorio da uklanjanje informacija o korisnicima s njihove tražilice može negativno utjecati na inovacije te da bi takvu odluku mogli iskoristiti i represivni režimi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Googleov (opasan) plan Dolaze terminatori: Dominantna vrsta više neće biti ljudi, nego – roboti! Slika nije dostupna Poručuje Larry Page 'Volite Google i nemojte se brinuti o privatnosti'

Revolucija na Googleu: Mora brisati podatke korisnika!

No, kako prenose na BBC-u, Page je u jednom intervjuu rekao da, bez obzira što se ne slažu s tom odlukom, Google je mora poštivati te su predstavili posebnu stranicu, odnosno obrazac putem kojeg će europski korisnici moći zatražiti uklanjanje određenih linkova iz Googleove tražilice.

Putem ovog obrasca korisnici koji žele da se s Googlea uklone određene poveznice morat će upisati svoje osobne podatke, državu iz koje dolaze te navesti razlog zbog kojeg žele da se te poveznice uklone s najpopularnije tražilice na svijetu. Treba napomenuti da će se ovi linkovi ukloniti samo s Googlea, ali će te informacije i dalje ostati na originalnim stranicama na kojima su i objavljeni.

Govoreći o privatnosti korisnika, Page je rekao kako mu je sada žao da nije bio više uključen u debate o privatnosti korisnika u Europi te je napomenuo kako će kompanija pokušati biti 'više europska'. Inače, nakon što je Europski sud pravde prije više od dva tjedna donio odluku kako će Google morati brisati linkove sa svoje tražilice, ova je kompanija odmah počela dobivati zahtjeve za brisanjem linkova – među prvima te su zahtjeve zatražili jedan britanski političar koji se ponovno želi aktivirati na izborima te želi da s Googlea nestanu negativne informacije o njemu, osuđeni pedofil te doktor koji je od ove kompanije zahtjeva da ukloni negativne recenzije nezadovoljnih pacijenata.

Počelo je: Političari i pedofili traže od Googlea da ih izbriše s tražilice!

Ako želite da Google ukloni linkove na kojima se nalaze neke informacije o vama, kliknite ovdje, ispunite tražene informacije u online formularu ove kompanije i sačekajte Googleov odgovor.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene