Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnogi prate objave bivših partnera na Facebooku, a neki im čak ulaze u profile i nadziru sve njihove aktivnosti na ovoj mreži, uključujući i privatne poruke


Skoro 90 posto ljudi nakon prekida špijunira svoje bivše partnere putem Facebooka, pokazalo je istraživanje koje je na Western Universityju provela studentica Veronika Lukacs.

Vezani članci Slika nije dostupna Manijak godinama uhodio djevojčice, žene i muškarce: "Rekao mi je da će radit što hoće i je*** što hoće" Slika nije dostupna Profesorica iz Hrvatske već dvije godine ispašta u najporemećenijem slučaju uhođenja ikad

Ona je htjela saznati na koji način prekid veze utječe na korištenje Facebooka te su rezultati njena istraživanja pokazali da nadzor nad bivšim partnerima putem Facebooka utječe na negativno raspoloženje korisnika ove društvene stranice.

Znat će sve: Zuckerbergov novi udar na privatnost?!

Nekoliko je načina na koji korisnici špijuniraju svoje bivše – najjednostavniji je ako bivši partneri i dalje ostanu prijatelji na ovoj društvenoj mreži pa mogu pregledavati sve što njihovi donedavni partneri pišu na Facebooku, a ovo je istraživanje pokazalo da skoro pedeset posto ispitanih ostaju prijatelji sa svojim bivšima i nakon prekida.

Ako više nisu prijatelji na Facebooku, bivše partnere špijunirat će preko zajedničkih prijatelja na ovoj društvenoj mreži te će na taj način moći vidjeti sve lajkove i komentare koje su napisali na profilu zajedničkih prijatelja. Vjerojatno najgori oblik uhođenja i špijuniranja jest logiranje na Facebook profile bivših partnera (ako znaju šifru naravno) te se na taj način 'iz prve ruke' mogu saznati sve aktivnosti donedavnih partnera – uključujući i privatne poruke.

Istraživanje je pokazalo i da su bivši partneri često ljubomorni na fotografije koje njihovi bivši dečki i cure objavljuju na Facebooku, a trećina njih postavlja fotografije za koje se nadaju da će učiniti njihove bivše partnere ljubomornima. Od ostalih zanimljivosti koje je ovo istraživanje pokazalo, treba izdvojiti i da 64 posto korisnika nakon prekida ponovno pregledava poruke koje su razmjenjivali s bivšim partnerima kako bi saznali gdje su pogriješili, a 74 posto njih upravo na Facebooku pokušava doznati informacije o novoj osobi s kojom je njihov bivši partner, odnosno partnerica u vezi.

Zbog Facebooka i Twittera smo tjeskobni i gubimo samopouzdanje!

Na stranici Digital Trends kažu da je najbolji način na koji se korisnici Facebooka mogli zaštititi od ovakvog načina uhođenja brisanje bivših partnera s liste prijatelja, a ako ne žele da gledaju njihove komentare na profilima zajedničkih prijatelja, najbolje ih je blokirati. Također, ako bivši partneri znaju šifru za pristup Facebooku, najbolje ju je promijeniti odmah nakon prekida.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.