Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veličine Mjeseca

Astronomi pronašli dosad najmanji planet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su pronašli dosad najmanji planet. Velik je koliko i naš Mjesec, no život na njemu je nemoguć jer se nalazi preblizu svoje matične zvijezde.

Planet je nazvan Kepler-37b, a temperatura na njegovoj površini iznosi 371 stupanj Celzija. Taj planet na površini nema vode, a nema niti atmosferu.

Pročitajte i ovo Zvjezdarnica; ilustracija Odlična priča Jedini planetarij istočno od Zagreba nalazi se u malenom mjestu kraj Đakova Slika nije dostupna Novo otkriće Jesu li ovo planeti koje će kolonizirati ljudi?

>> Otkriven još jedan kandidat za novu Zemlju!

Astronom Geoff Marcy sa Sveučilišta Berkeley pronalazak tog planeta nazvao je zapanjujućim. 'Ovo novo otkriće podiže spektar toga da je svemir krcat planetima manjim od Zemlje', istaknuo je Marcy, koji je pronalazak planeta komentirao samo kao promatrač, jer on zapravo nije sudjelovao u njegovom pronalasku, prenosi NY Daily News.

Prošla su gotovo dva desetljeća otkako je prvi planet pronađen izvan Sunčevog sustava. Dosad je potvrđen pronalazak 861 egzoplaneta, a odnedavno su astronomi uspjeli otkriti i egzoplanete veličine Zemlje ili manje.

Novootkriveni sićušni planet uočio je teleskop Kepler, koji prati više od 150.000 zvijezda. Kepler-37b udaljen je od Zemlje 210 svjetlosnih godina i nalazi se u sazviježđu lire.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene