Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kada je u pitanju sigurnost

'Apple je deset godina iza Microsofta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef sigurnosne kompanije Kaspersy Lab rekao je kako Apple polako ulazi u Microsoftov svijet koji je pun malwarea

Kada je u pitanju računalna sigurnost, 'Apple je deset godina iza Microsofta', rekao je na Info Security 2012 konferenciji Eugene Kaspersky, izvršni direktor sigurnosne kompanije Kaspersky Lab.

Dodao je da će Apple uskoro shvatiti da ima iste probleme koje je imao i Microsoft prije desetak godina te će morati napraviti neke promjene, odnosno ubrzati ciklus izdavanja sigurnosnih zakrpa i uložiti puno veća sredstva u sigurnost softvera.

'Apple polako ulazi u Microsoftov svijet koji je pun malwarea', a s obzirom na sve veći broj korisnika Macova, Appleova računala postaju sve zanimljivija meta cyber kriminalcima.

Kaspersky je ovo rekao nakon što su se proteklih tjedana pojavila dva trojanca koja su, prema nekim informacijama, zarazila više od 700 tisuća Macova te brojni korisnici i dalje imaju problema s njima.

Iako je Apple izdao sigurnosnu nadogradnju kojom je popravljen propust koji iskorištava Flashback trojanac te su izdali alat za njegovo uklanjanje, na CNetu kažu da je Apple prekasno reagirao na ove probleme te su sigurnosne kompanije prije njih ponudile alate za identifikaciju i uklanjanje spornih trojanaca.

 Appleova računala više nisu sigurna!

No, na ovoj stranici dodaju kako su u Appleu svjesni velikih potencijalnih sigurnosnih problema te u nadolazećim verzijama njihova operativnog sustava planiraju predstaviti dodatne zaštitne alate koji će povećati sigurnost računala.

Tako protekle dvije verzije Mac OS X-a imaju ugrađen XProtect skener za malware koji može identificirati i ukloniti poznati štetni softver, a za nadolazeću verziju operativnog sustava (Mountain Lion) najavili su tehnologiju Gatekeeper koja korisnicima omogućava instaliranje samo onog softvera koji je odobren od developera.

No, usprkos svim tim naporima koje ova kompanija poduzima, Kaspersky smatra da će, zbog sve veće popularnosti i porasta broja korisnika, Macovi postati sve učestalija meta cyber napada što će stvarati velike probleme korisnicima ovih računala.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene