Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnosne kompanije upozoravaju:

Appleova računala više nisu sigurna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurnosne kompanije upozoravaju kako je u protekla tri mjeseca najviše sigurnosnih propusta otkriveno upravo u Appleovom softveru

Korisnici Appleovih računala u prošlosti nisu se trebali previše brinuti oko sigurnosti svojih računala, no čini se da je tom vremenu došao kraj jer Macovi imaju sve više problema sa sigurnosnim propustima i trojancima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Posljedice su strašne Stvorili novi virus koji ubija sve koji se zaraze: "Ovo ludilo mora biti zaustavljeno prije nego što bude prekasno" Slika nije dostupna Pazite što klikate 110.000 korisnika Facebooka hakerima 'na pladnju' predalo svoja računala

Već smo pisali o dva trojanca (Flashback i Sabpab) koji su tijekom proteklih tjedana izazvala velike probleme stotinama tisuća vlasnika Macova, a iako je ova kompanija izdala sigurnosnu nadogradnju kojom je popravljen propust u Javi, iz ruske kompanije Dr. Web kažu da je broj računala zaraženih Flashbackom još do prije nekoliko dana bio veći od pola milijuna, dok su Symanteca i Kasperskyog objavili da je ta brojka ipak puno manja.

Broj računala zaraženih Sabpabom i dalje nije poznat, a u sigurnosnoj kompaniji Sophos upozoravaju da se pojavila i nova verzija ovog trojanca koja iskorištava propuste u Word dokumentima tako da opasnost i dalje postoji, usprkos posljednjoj Appleovoj nadogradnji.

No, nisu samo ova dva trojanca razlog zbog kojeg korisnici Appleovih računala imaju razloga za brigu – naime, prema nedavnom izvještaju sigurnosne kompanije Trend Micro kojeg su prenijelu u PC Worldu, u prva tri mjeseca ove godine najviše sigurnosnih propusta otkriveno je upravo u Appleovom softveru – više u odnosu na druge operativne sustave i proizvođače softvera.

Također, Apple je izdao i rekordan broj zakrpa za svoj preglednik internetskih stranica Safari 5, a u Computer Worldu kažu da su zabilježena ukupno 83 propusta u Safariju.

Zbog svih ovih stvari istraživači u Kaspersky Labu zaključili su kako je sigurnost Mac OS X-a (operativnog sustava za Appleova računala) – samo mit te korisnici Appleovih računala više ne smiju zanemarivati sigurnosne probleme.

Do velikog porasta malwarea došlo je zbog sve većeg tržišnog udjela Appleovih računala, a kako ih sve više ljudi koristi, tako oni postaju atraktivnija meta hakerima i cyber kriminalcima te u budućnosti, dodaju u Kasperskom, možemo očekivati sve veći broj sigurnosnih problema za Macove.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene