Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Previše potrošnje, suviše eksploatirani prirodni resursi i sve brojnije stanovništvo dovode Zemlju u opasnost.


Tako barem piše u izvješću 2012. Živi planet koji je u utorak objavio Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF - World Wide Fund for Nature, ranije World Wildlife Fund), nekoliko tjedana prije summita u Riu.

Vezani članci Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti i komunikologiju Stručnjak za sigurnost o izvješću SOA-e: "Trebamo shvatiti ozbiljno ove prijetnje i pripremati se za njih sve više i više" Slika nije dostupna OSAM MINUTA DO APOKALIPSE Što bi se dogodilo u trenutku gašenja Sunca?

Po riječima Jima Leapea, glavnog direktora WWF International, čije je sjedište u švicarskom Glandu, svijet "živi kao da nam je još jedan planet na raspolaganju. Koristimo 50 posto više izvora od onih koje Zemlja može trajno proizvoditi i ako se ništa ne promijeni do 2030. neće nam biti dovoljna ni dva dodatna planeta".

"To je izvješće poput redovnog pregleda planeta a rezultati govore da je naš planet jako bolestan", kazao je Jonathan Baillie iz londonskog Zoološkog društva, koautor izvješća. "Zanemarivanje ove dijagnoze imalo bi teške posljedice po čovječanstvo, možemo povratiti zdravlje planeta ali samo ako se usredotočimo na korijene zla: rast stanovništva i prekomjernu potrošnju", dodao je on.

Izvješće koje se objavljuje svake druge godine formalno je predstavio nizozemski astronaut Andre Kuipers koji se trenutno nalazi u Međunarodnoj svemirskoj stranici (ISS). "Imamo samo jednu Zemlju, vršimo nepodnošljiv pritisak na naš planet a zapravo moramo spasiti naš dom", kazao je on. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.