Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Video od fotografskih ploča

A ovako je izgledao prolazak Venere ispred Sunca 1882.!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas u zoru brojni promatrači diljem svijeta imali su jedinstvenu priliku pogledati jedan je od najrijeđih astronomskih fenomena. Pogledajte kako je izgledao onaj iz 1882. godine.

Ako ste danas propustili pogledati rijedak astronomski fenomen prolaska Venere između Zemlje i Sunca teško da ćete dočekati drugi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vidljiv i iz Hrvatske U srijedu ćemo svjedočiti rijetkom nebeskom fenomenu Slika nije dostupna Za sve entuzijaste FOTO: 6 planeta poravnato na nebu idućih tjedana!

>> Završio fenomen: Venera prešla ispred Sunca!

Naime, ovaj se nebeski spektakl događa dva puta u 8 godina, nakon čega slijedi pauza od 100 godina. Tako se dogodio 1761. i 1769., te 1874. i 1882. godine. Prvi u ovom paru od 8 godina dogodio se 2004. godine, drugi danas, a idući će se dogoditi tek 2117. godine.

Do relativno nedavno, najčešći način za napraviti snimku neba uz pomoć stakla i fotografskih ploča. 1882. godine astronom David Peck Todd koristio je niz takvih ploča kako bi uhvatio tranzit Venere. Više od stoljeća kasnije, astronomi Anthony Misch i Bill Sheehan izvadili su te davno zaboravljene ploče iz jednog skladišta, uskladili ih i napravili video. Dvojica astronoma 'oživjeli' su zapis o događaju kojeg nitko tko danas živi nije mogao vidjeti. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene