Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas u zoru brojni promatrači diljem svijeta imali su jedinstvenu priliku pogledati jedan je od najrijeđih astronomskih fenomena. Pogledajte kako je izgledao onaj iz 1882. godine.


Ako ste danas propustili pogledati rijedak astronomski fenomen prolaska Venere između Zemlje i Sunca teško da ćete dočekati drugi.

Vezani članci Sunce, ilustracija - 1 Ljeto ipak još nije gotovo? Saznajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna i hoćemo li za vikend uživati u suncu Slika nije dostupna SPEKTAKL 'S NEBA' Planet Merkur vidljiv u tranzitu između Zemlje i Sunca

>> Završio fenomen: Venera prešla ispred Sunca!

Naime, ovaj se nebeski spektakl događa dva puta u 8 godina, nakon čega slijedi pauza od 100 godina. Tako se dogodio 1761. i 1769., te 1874. i 1882. godine. Prvi u ovom paru od 8 godina dogodio se 2004. godine, drugi danas, a idući će se dogoditi tek 2117. godine.

Do relativno nedavno, najčešći način za napraviti snimku neba uz pomoć stakla i fotografskih ploča. 1882. godine astronom David Peck Todd koristio je niz takvih ploča kako bi uhvatio tranzit Venere. Više od stoljeća kasnije, astronomi Anthony Misch i Bill Sheehan izvadili su te davno zaboravljene ploče iz jednog skladišta, uskladili ih i napravili video. Dvojica astronoma 'oživjeli' su zapis o događaju kojeg nitko tko danas živi nije mogao vidjeti. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.