Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva zrakoplova stranih aviokompanija prekjučer su se iznad Beograda približila na 300 metara. Sudar je izbjegnut u zadnji čas.


Zrakoplov izraelske nacionalne aviokompanije 'El Al' i francuskog nacionalnog prijevoznika 'Air France' prekjučer su za dlaku izbjegli sudar iznad Beograda. Boing 777 kompanije 'El Al' sa 120 putnika, koji je letio iz Tel Aviva za New York, i francuska letjelica u jednom trenutku su bili udaljeni svega 300 metara. Da je došlo do incidenta u beogradskom zračnom prostoru potvrdila je za 'Blic' Katarina Andrić-Milosavljević iz Direktorata za civilno zrakoplovstvo. Izjavila je da je u Direktorat stigao izvještaj Kontrole leta o vertikalnoj udaljenosti od 300 metara između dva zrakoplova. Inspektori će preslušati snimke razgovora između posade aviona i Kontrole leta kako bi utvrdili uzroke incidenta. Da su zrakoplovi preblizu prvi je signalizirao alarm u pilotskoj kabini izraelskog zrakoplova.

Izraelski tisak piše da je kapetan brzo reagirao i tako uspio 'pobjeći' drugom zrakoplovu. U 'El Alu' ističu da svoju reputaciju grade na sigurnosti, te čestitaju pilotu na dobro reagiranju. Izraelska televizijska postaja 'Kanal 2' izvještava da su grešku učinili srpski kontrolori leta jer su francuskom zrakoplovu odobrili let rutom koju je već koristio izraelski. Navodno je priznata odgovornost, no još se ne može reći tko je kriv i provest će se detaljna istraga. 

Vezani članci Nesreća Centimetri su je dijelili od bolne tragedije, nije mogla doći k sebi od šoka Policijski očevid, ilustracija Na zagrebačkoj obilaznici sudarili se kamion i auto, jedna osoba završila u bolnici