Azijski tigrasti komarac (Foto: ECDC)
Azijski tigrasti komarac (Foto: ECDC) Foto: ECDC

Europa je na rubu velike prijetnje zdravlju zbog opasnih tropskih bolesti koje nam stižu sve bliže zbog klimatskih problema i migracija ljudi, upozoravaju znanstvenici.


Oštrije zime i općenito hladniji vremenski uvjeti u Europi značili su nepremostivu barijeru za komarce koji prenose smrtonosne bolesti poput denga groznice ili groznice Zapadnog Nila. Iako sićušni građom, komarci koji prenose bolesti razmnožavanjem i prijenosom mogu prijeći udaljenost od područja u kojima izbijaju epidemije tropskih bolesti do sjevernih regija.

Vezani članci Ilustracija Dobre vijesti: Kraken se brzo širi, ali stručnjaci iz ECDC-a objavili su podatak zbog kojeg bi mnogima moglo laknuti Ubod komarca Zaraza opasnim virusom u Slavoniji: Već je dvoje oboljelih

No, oni ne mogu preživjeti u vremenskim uvjetima u kojima temperatura zraka naglo pada i u uvjetima u kojima se osjete promjene godišnjih doba. Samim tim, komarci u takvim uvjetima ne stižu prenijeti infekciju na ljude i pokrenuti epidemiju.

Klimatske promjene koje utječu na temperaturu i količinu kiše u Europi, imat će snažan utjecaj na pružanje toplijih, vlažnijih uvjeta za život i razmnožavanje, a samim tim i širenje opasnih komaraca, upozoravaju stručnjaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti

Na Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti predstavili su novo istraživanje o alarmantno velikom širenju komaraca, nositelja infekcije. "Oštra stvarnost je da će dulja sezona vrućeg vremena povećati sezonsko razdoblje za potencijalno širenje bolesti i pogodovati većim epidemijama", upozorio je autor studije dr. Giovanni Rezza, direktor Odjela za infektivne bolesti pri Institutu Superiore di Sanita u Rimu.

Rezza je dodao da je "mediteranski dio Europe sada već postao dio tropske regije s nepunim radnim vremenom", u kojoj su mogućnosti za širenje bolesti "već uspostavljene". U posljednjem desetljeću u Europi je došlo do izbijanja tropskih bolesti zbog širenja komaraca, od groznice denga u Francuskoj do malarije u Grčkoj, piše RT.

Slučajevi neizlječivog virusa chikungunya groznice zabilježeni su i u Italiji i u Francuskoj, nakon što su se prvi put pojavili u Europi 2007. godine. Stručnjaci za širenje smrtonosnih tropskih bolesti pozvali su na dodatni napor u praćenju prijetnje kako bi bili bolje pripremljeni za obranu od potencijalnih epidemija.

Ministrica Žalac o pokretanju istrage: "Neka DORH radi svoj posao" +0 Ministrica Gabrijela Žalac (Foto: Dnevnik.hr)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju