Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S očima veličine košarkaške lopte divovske lignje su možda jedna od najčudnijih i najneuhvatljivijih bića na planeti.


Znanstvenici su do sada imali priliku izmjeriti više od 130 primjeraka, a najveća je bila duga 13 metara. No, nova studija tih morskih čudovišta je pokazala da one mogu narasti i do 20 metara, što je veličina - školskog autobusa.

Vezani članci Djevojčica (8) snimila čudovište iz Loch Nessa? (Foto: Profimedia) Djevojčica (8) misli da je napokon riješila misterij čudovišta iz Loch Nessa Altamaha-ha dio je folklora u Georgiji (FOTO: Jeff Warren) Lažna uzbuna: Ovo nije leš čudovišta iz Loch Nessa, mit će ipak nastaviti živjeti

Istraživanje je vodio Charles Paxton, ekolog za ribarstvo i statističar na Sveučilištu St. Andrews. On je procijenio maksimalnu veličinu koju ova vrsta može doseći proučavajući razne podatke sakupljene o tim stvorenjima tijekom godina, piše LiveScience.

Konkretno, Paxton se fokusirao na kljun, koji se vrlo često može naći u crijevima kitova ulješura koji se hrane ovim divovskim bićima. Modeliranjem odnosa između veličine kljuna i dužine lignje te uspoređujući ih s veličinom kljuna pronađenim u kitovima Paxtom je došao do zaključka da se divovske lignje vrlo vjerojatno i puno veće - i do 20 metara.

Prvi zapisi o tijelima divovskih lignji lignji koja se povremeno pojavljuju na obalama, poznatih i pod nazivom Architeuthis dux, potiču još od 1639. godine. No tek 2004. su japanski znanstvenici ugledali jedno od tih nedostižnih stvorenja u svom prirodnom staništu - ženku divovske lignje dugu 7 metara.

'Posljednjih nekoliko godina proučavam cijelu pozadinu znanosti o tim morskim čudovištima i zaista mislim da je njihova veličina podcijenjena', smatra Paxton.

Jedna od teorija o tome kako divovska lignja može toliko narasti jest i ta da se povremeno rastežu pa se Paxton nada kako će daljnja istraživanja mrtvih lignji pokazati koliko se zapravo njihova tijela mogu rastegnuti.