Točan podatak o tome koliko smo blizu 'sudnjeg dana' saznat ćemo nakon sastanka vodećih stručnjaka u Washingtonu.


Simboličan sat koji otkucava vrijeme približavanja 'sudnjem danu', vrijeme predstojećeg uništenja, trenutno je postavljen na tri minute do ponoći, što je najbliže tom zastrašujućem satu od početka otkucavanja 1947. godine.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović podržao zahtjeve inicijative znanstvenika za klimu: ''Vrijeme je za zaokret ka najvišim standardima'' Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? (Ilustracija: Guliver/Thinkstock) Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? Do 2050. ući će u jednu od svojih hladnih faza

Ovaj je sat univarzalno priznati pokazatelj naše osjetljivosti na katastrofe koje nam prijete od strane nuklearnog oružja, novih tehnologija, te globalnog zatopljenja. Sat je to kojeg nikako nebi smjeli ignorirati.

U srijedu će vodeći znanstvenici u konferenciji uživo objaviti jesmo li se približili ponoći na tom satu. Prema pretpostavkama, mogli bi se pomaknuti za još jednu minutu.

'Napetosti između SAD-a i Rusije koje podsjećaju na stanje Hladnog rata, opasnosti koje predstavljaju klimatske promjene i sve veća nuklearna naoružanja nekih država uključujući Sjevernu Koreju i njezina nuklearna testiranja, među glavnim su čimbenicima koji utječu na odluku o pomicanju sata još bliže 'sudnjem danu'', objavljeno je na službenim stranicama udruženja američkih atomskih znanstvenika 'Bulletin'.

'U siječnju 201. godine, kazaljka na satu koji otkucava vrijeme do 'sudnjeg dana' pomaknula se za dvije minute. Tako je sa pet minuta do ponoći kazaljka pomaknuta na tri minute do ponoći što je najbliže katastrofi od početka mjerenja.'

Prošlogodišnju dramatičnu promjena sata zatražila je skupina dobitnika Nobelove nagrade koji su svijetu i svjetskim liderima poslali otvoreno pismo u kojem su upozorili kako je potrebna hitna akcija i kako je potrebno poduzeti hitne mjere ne bi li se sprječila tragedija globalnih razmjera.

'U 2015. godini, klimatske promjene, modernizacija nuklearnog oružja na globalnoj razini i sve veći broj nuklearnog naoružanja, predstavljaju neosporive prijetnje po očuvanju čovječanstva. Vodeći svjetski lideri nisu na vrijeme prepoznali upozorenja te nisu poduzeli potrebne mjere kako bi zaštitili građane od potencijalnih katastrofa', stoji na stranici Bulletina.

'Ovi neuspjesi političkog vodstva ugrožavaju svaku osobu na Zemlji'.

Nedavno postignuti dogovori između Irana i SAD-a, kao i veliki forum o klimatskim promjenama održan u Parizu uzet će se u obzir prilikom novog izračuna o stanju na ovom nadasve važnom satu, piše News.com. 

Udruženje Bulletin Atomic Scientist osnovano je 1945 godine na Sveučilištu u Chicagu, od strane znanstvenika koji su sudjelovali pri izradi prvog atomskog oružja. 1947. godine pokrenuli su Sat koji računa vrijeme do 'sudnjeg dana', apokalipse koja će uvelike utjecati na svijet, čovječanstvo i čitav planet.