Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad mi ulazimo, oni predsjedaju EU

Život u Litvi: doznajte što nam savjetuju Litavci!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S prvim danom srpnja, kada Hrvatska postaje punopravna članica Europske unije, šestomjesečno predsjedanje Unijom preuzima Litva. U Vilniusu smo provjerili kako se u toj najvećoj Baltičkoj državi živi, i što Litavci savjetuju Hrvatima.

Domaći su luk i salata. Sve ostalo, uvezeno je iz Španjolske. 'Dvije kune stoji 100 grama salate, luka i krastavaca 12 kuna, rajčice su po 9 kuna', rekla je Irena, prodavačica na tržnici. Rijetki si mogu priuštiti cijeli kilogram.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Novac - 4 Brojke ne lažu Dugo smo im gledali u leđa: Hrvati plaćom prestigli jednu staru članicu EU-a, ali hladan tuš čeka već preko prve granice

'Skupo je, ali zadovoljna sam ako nađem domaće povrće i pripremim ga za ručak', rekla je jedna žena. 'Ne kupujem često, ali danas smo došli po jabuke, rotkvice i krastavce. Nama u mirovini sve je preskupo', rekao je jedan umirovljenik.

>> Izbori u Litvi: Oporbene stranke u vodstvu

Prodaja ribe nakon krize naglo je pala. Iako je domaća, iz Baltičkog mora, prodaja je s početkom krize naglo pala. 'Prije krize riba se odlično prodavala. Sada jedva. Spuštamo cijene za one koji ipak kupuju, koji vole svježe', rekla je Teresa, prodavačica u ribarnici.

Nakon glazbene karijere u ansamblu, Alegis svira za svoju dušu. Tako zaradi i koji litas. 'Sviram da mi brže prođe vrijeme, ovako je veselije. A koji litas više uvijek dobro dođe', kaže Alegis.

Prosječna plaća 500 eura

Građane najviše more komunalni troškovi. Grijanje im zimi oduzima gotovo pola plaće. Ona prosječna iznosi tek 500 eura. Ako radiš izvan države, troškove nije teško pokriti, ali ako radiš ovdje, troškovi su previsoki jer su plaće male.

Mlađi su se lakše prilagodili promjenama. Iako se rijetko čuje o poboljšanju od ulaska u Europsku uniju, mnogima je donijela promjene nabolje. Ipak, tomu su se lakše prilagodile mlađi naraštaji. Studiranje je besplatno, a posao se traži i izvan granica.

'Prilika možda nema puno i teško ih je ponekad iskoristiti, ali ih ima', rekao je Jevgenij. 'Radim izvan Litve, to je odlično, volim ovaj grad, ali volim i istraživati, okusiti europske prilike', kaže Tomas.

Europske prilike koriste i u Litvi najrazvijeniji proizvođači. Oni iz područja visokih tehnologija. 'Proizvodnja raste velikom brzinom, do 20 posto na godinu. U tom smislu čeka nas svijetla budućnost', rekao je Augustinas Vizbaras, vlasnik tvrtke.

Razvoj turizma

Turizam se još uvijek razvija. Novi su bazeni, zatvorena skijališta, parkovi, svemirski centri. Pomažu fondovi Europske unije. 'Na godinu nas posjeti više od milijun turista iz svih krajeva svijeta i svake ih je godine sve više', rekla je Vilma, turistički vodič.

Najviše ih stiže u najveći i glavni grad Vilnius. Grad zelenila, bogate arhitekture i brojnih crkvi, upisan je na listu svjetske baštine UNESCO-a. 'Pokušavamo sačuvati tradiciju i kulturu, mislim da smo u tome i uspjeli', rekla je Agneta Ladek. Sadržaja ne nedostaje. Kao ni zanimljivosti.

ispred najveće katoličke crkve u Litvi, magično mjesto. Ovdje možete zamisliti svoju želju, okrenuti se 360 stupnjeva oko sebe i nadati se da će se ostvariti. Neka vam se ostvari i put u Litvu, koja odiše pozitivnom energijom. Vrlo lako se uz obilazak porazgovara i s lokalnim stanovništvom, a oni su duša svakog mjesta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene