Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djelomični rezultati

Izbori u Litvi: Oporbene stranke u vodstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije oporbene stranke lijevog centra mogle bi sastaviti novu koalicijsku vladu u Litvi nakon drugog kruga parlamentarnih izbora održanog u nedjelju, pokazali su djelomični rezultati izbora.

Nakon prebrojenih glasova s 1359 od ukupno 1861 biračkih mjesta, Socijaldemokratska stranka i Laburistička stranka zajedno osvajaju 68 mjesta u 141-članom parlamentu. Njihov potencijalni treći koalicijski partner, stranka Red i pravda, mogao bi osvojiti 11 zastupničkih mandata.

Konzervativci Domovinske unije - Litavskih kršćanskih demokrata dosadašnjeg premijera Andriusa Kubiliusa, na vlasti protekle četiri godine, prema djelomičnim izbornim rezultatima mogli bi osvojiti 33 mjesta u parlamentu.

Pročitajte i ovo Marko Stričević na NATO samitu - 1 izvještaj iz Litve Reporter Dnevnika Nove TV o sastanku NATO saveza i njihovoj vojnoj bazi: "Neki izgledaju kao križanci čečenskih postrojbi i kubanskih revolucionara" Zoran Milanović Odgovarao na pitanja novinara Milanović o aferi HEP: "To je kriminalni nemar, to je na rubu kaznenog djela. Ovog je stvarno dosta"

>> Izbori u Litvi: Otvorena birališta, oporba favorit

Riječ je o drugom krugu parlamentarnih izbora, održanom dva tjedna nakon što je u prvom krugu pobjedu također odnijela oporba.

Konzervativci dosadašnjeg premijera Kubiliusa na izborima su kažnjeni za svoju nepopularnu politiku štednje i proračunskih rezova.

Tijekom predizborne kampanje ljevica je među ostalim obećala podizanje minimalne plaće na 437 eura, progresivno povećanje poreza na dohodak i obnovu odnosa s Rusijom. U Litvi se 70 od 141 zastupnika bira proporcionalnim, a 71 većinskim sustavom u dva kruga.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene