Obavijesti Video Pretražite Navigacija
znak zahvalnosti

Zelenski stigao u Poljsku: Očekuju se sastanci s predsjednikom i premijerom

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ušao je u Poljsku, gdje treba boraviti u službenom posjetu bliskom savezniku, rekao je njegov savjetnik za vanjsku politiku u srijedu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u posjeti Poljskoj. "Mogu reći da je Zelenski prešao poljsku granicu", rekao je Marcin Przydacz za privatnu televiziju TVN24.

Posjet, koji je ovog tjedna najavila Poljska, ali ga Kijev nije službeno potvrdio, dolazi u trenutku kada Ukrajina planira provesti protuofenzivu u nadolazećim tjednima ili mjesecima kako bi ponovno zauzela okupirani teritorij na svom istoku i jugu.

Poljska je kao bliski saveznik odigrala veliku ulogu u poticanju zapadne vojne i političke potpore Kijevu protiv ruske invazije.

"Posjet treba shvatiti kao znak povjerenja i zahvalnosti Poljskoj i Poljacima", rekao je Przydacz na televiziji u utorak navečer.

Poljska je prihvatila više od milijun ukrajinskih izbjeglica tijekom proteklih 13 mjeseci rata. Članica NATO-a također je odigrala važnu ulogu u uvjeravanju drugih zapadnih sila da Ukrajini isporuče borbene tenkove i drugo oružje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukrajina negira Wagner zauzeo Bahmut? Prigožin mahao ruskom zastavom s posvetom ubijenom blogeru

Vojne isporuke bile su ključne za Ukrajinu kako bi se obranila i uzvratila ruskim snagama koje su prešle ukrajinsku granicu u veljači 2022.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je u utorak da je Kijev zahvalan Poljskoj što je otvorila put za isporuke borbenih zrakoplova MiG. Przydacz je poručio da su prvi MiG-ovi već isporučeni Ukrajini.

"MiG-ovi iz Poljske značajno će ojačati našu obranu, omogućit će nam da naše nebo učinimo sigurnijim, da spasimo živote naših građana i također smanjiti razaranje uzrokovano ruskim napadima", napisao je Reznikov na Telegramu.

Zelenski će se tijekom putovanja sastati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom i premijerom Mateuszom Morawieckim te razgovarati s ukrajinskim izbjeglicama i poljskim građanima, rekao je Przydacz.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski nužna je reforma Zelenski oštro o ruskom predsjedanju Vijećem sigurnosti: "Najgora prvotravanjska šala"

Razgovori će biti usredotočeni na razvoj događaja na ukrajinskim linijama bojišnice, međunarodnu potporu i gospodarsku suradnju, dodao je.

Poljska javnost ogromnom većinom podržava Ukrajince u ratu s Rusijom. Anketa Ipsosa kaže da 82 posto Poljaka smatra da bi zemlje NATO-a i Europske unije trebale podržavati Ukrajinu dok ne pobijedi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene