Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nužna je reforma

Zelenski oštro o ruskom predsjedanju Vijećem sigurnosti: "Najgora prvotravanjska šala"

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: Afp
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je rotirajuće predsjedanje Vijećem sigurnosti koje je 1. travnja preuzela Rusija "apsurdno" i pokazuje "potpunu propast" institucije.

Ranije u subotu ukrajinski dužnosnici oštro su se usprotivili ruskom predsjedanju, proceduralnoj jednomjesečnoj dužnosti, nazivajući je "najgorom prvotravanjskom šalom" i "pljuskom međunarodnoj zajednici" te podsjetili da je zadnji put Rusija predsjedala u veljači 2022. kada su njezini vojnici izveli potpunu invaziju na Ukrajinu.

"Nažalost, to su očito apsurdne i razorne vijesti", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju naciji.

Ruske bombe usmrtile su u petak petomjesečnog dječaka, rekao je ukrajinski predsjednik.

"A istodobno Rusija predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a. Teško je zamisliti nešto apsurdnije što ilustrira potpunu propast takvih institucija", rekao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Volodimir Zelenski U tajnoj posjeti Iz Ukrajine u naše bolnice uskoro stižu prvi ranjenici, Plenković posjetio grad "simbol zločina": Otkrio o čemu je razgovarao sa Zelenskim

Kremlj je rekao u petak da planira "obaviti sve zadaće" koje mu pripadaju predsjedanjem.

Sjedinjene Države u četvrtak su pozvale Rusiju da "postupa profesionalno" kada bude obnašala tu ulogu i kazale da je one neće blokirati.

Stalne članice Vijeća sigurnosti su uz SAD i Rusiju još Velika Britanija, Francuska te Kina i raspolažu pravom veta.

Vrijeme je za opću preobrazbu globalnih institucija, uključivo Vijeća sigurnosti, poručio je Zelenskij.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Ukrajini - 3 "simbol zločina" Godišnjica oslobođenja Buče: Plenković stigao na sastanak u Kijevu u potpunoj tajnosti

"Reforma je očito nužna kako bi se spriječilo da teroristička država i bilo koja druga država koja želi postati teroristička - uništi mir", poručio je Zelenski.

Ranije u subotu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ocijenio je da je rusko presjedanje "najgora prvotravanjska šala", "pljuska međunarodnoj zajednici" i "snažan podsjetnik da nešto nije u redu s načinom funkcioniranja međunarodne sigurnosne arhitekture".

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak poručio je da je riječ o "još jednom silovanju međunarodnog prava. Entitet koji vodi agresivni rat, krši norme humanitarnog i međunarodnog prava, uništava povelje UN-a, negira nuklearnu sigurnost, ne može predvoditi ključno svjetsko sigurnosno tijelo".

Predsjednik Zelenski prošle je godine kazao da Vijeće sigurnosti treba reformirati ili rasformirati i optužio je to tijelo da nije poduzelo dovoljno koraka za sprječavanje ruske invazije.

Također je pozvao na izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene