Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pa sad baš...

Zelenski: "Ukrajina je dala moralnu snagu NATO-u i učinila EU ujedinjenijim no ikad prije"

Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina uspjela učiniti EU ujedinjenim kao što nikada prije nije bio te aktivirala moralnu snagu NATO-a.

"Ukrajina je uspjela učiniti EU jedinstvenim kao nikada prije. To je uistinu jedinstvo vrijednosti koje se ogleda u mnogim političkim, gospodarskim, sankcijskim i humanitarnim odlukama. Ukrajina je aktivirala svu onu snagu solidarnosti za koju je EU i osnovan", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski obraćajući se videopozivom publici u Londonu.

U Velikoj Britaniji trenutačno se održava Konferencija o oporavku Ukrajine, na koju je stigla i predsjednica Europske unije Ursula von der Leyen. Iako je EU stao u obranu napadnute zemlje, zapravo je rat izazvao i brojna neslaganja, tako da Zelenski i nije u pravu. Uzmimo za primjer samo Njemačku, koja dugo nije htjela dopustiti isporuku svoga oružja, zbog čega su je neke članice osudile.

Pročitajte i ovo Jens Stoltenberg Vrlo jasan Glavni tajnik NATO-a vrlo jasno odgovorio hoće li Ukrajina dobiti formalnu pozivnicu za NATO na samitu u Vilniusu

Zelenski je istaknuo doprinos koji je Ukrajina dala NATO-u.

"I Ukrajina je također aktivira moralnu snagu NATO-a. Ovo je važno za sve nas. Što svijet sada vidi? Priznaje li NATO moralno vodstvo u zaštiti mira? To je moguće samo uz Ukrajinu u savezu", poručio je.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Poruka Moskve Putin upozorio Zapad: ''Rusija bi mogla upotrijebiti nuklearno oružje, a i uništiti dio centra Kijeva, ali...''

S obzirom na to da je tema konferencije financijska pomoć Ukrajini, dotaknuo se predsjednik i toga.

"Rast se uvijek temelji na vrijednostima. Kao što jakim investicijama prethodi povjerenje, tako i rastu koji pripremamo mora prethoditi povjerenje da ono što je obnovljeno neće pasti. I ne radi se o ciglama, nego o životu općenito", poručio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene