Obavijesti Pretražite Navigacija
Poruka Moskve

Putin upozorio Zapad: ''Rusija bi mogla upotrijebiti nuklearno oružje, a i uništiti dio centra Kijeva, ali...''

Ruski predsjednik Vladimir Putinu rekao je u petak da bi Rusija "teoretski" mogla upotrijebiti nuklerno oružje ako bi postojala prijetnja njezinom teritorijalnom integritetu ili opstojnosti, ali da za to nema potrebe. Oglasila se i Bijela kuća.

"Nuklearno oružje je razvijeno kao jamac naše sigurnosti u najširem smislu riječi i opstojnosti ruske države, ali nemamo tu potrebu (da ga upotrijebimo)", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodao je da bi ruska vojska mogla uništiti dijelove središnjeg Kijeva, ali je, zbog raznih razloga, izabrala to ne učiniti. Nije pojasnio o kojim se razlozima radi.

Napadi na ruska pogranična podrućja, dodao je Putin, pokušaji su da se odvrati pažnja ruskih snaga s ostalih frontova.

Za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji ima židovske korijene, rekao je da neki Židovi smatraju da je osramotio njihovu vjeru.

"Imam puno židovskih prijatelja. Oni tvrde da Zelenski nije Židov, već sramota za židovski narod", izjavio je Putin.

Zelenski, koji je rekao da su neka od braće njegovog pradjeda ubijena u Holokaustu, u više je navrata odbacio optužbe Rusije da u Ukrajini podržava neonaciste.

Putin također predviđa da će Ukrajina uskoro ostati bez svoje vojne opreme i da će potpuno ovisiti o zapadu, što će ugroziti njihovu sposobnost ratovanja na dugi rok.

Ponovio je da Ukrajina nije uspjela ostvariti napredak u svojoj protuofenzivi, istaknuvši da ukrajinska vojska "nema šansi" u srazu s Rusijom.

Prisjećajući se svojih proklamiranih ciljeva na početku rata, "demilitarizacije" i "denacifikacije" Ukrajine, Putin je rekao: "Što se demilitarizacije tiče, Ukrajina će uskoro posve prestati koristiti svoju opremu. Ništa nije ostalo. Sve s čime se bore i sve što koriste stiže izvana. Na taj način se ne možete dugo boriti".

Pročitajte i ovo Ilustracija Ukrajinska kontraofenziva U samom sjedištu vojske: Ubijen Putinov general

Pročitajte i ovo Povratak ukrajinske djece Putinov ratni zločin Ukrajina kaže da je 150-ero djece ilegalno deportirano u Rusiju: "Na njima se provode medicinski pregledi"

Bijela kuća osudila Putinovu nuklearnu retoriku

Bijela kuća osudila je Putinove komentare o mogućem korištenju nuklearnog oružja, no rekla je da SAD nije izmijenio svoj postojeći stav kao odgovor na tu retoriku.

Odgovarajući na pitanja na letu zrakoplova Air Force One, zamjenica glasnogovornice Bijele kuće Olivia Dalton potvrdila je i predanost SAD-a NATO-ovom principu kolektivne obrane.

Državni tajnik Antony Blinken rekao je također da nema naznaka da se Rusija priprema koristiti nuklearno oružje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene