Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog zatopljenja zimski turizam pred kolapsom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temperature neprimjerene dobu godine diljem Europe ispunile su sve one čija egzistencija ovisi o hladnoći i snijegu osjećajima nevjerice i očajanja. Većina europskih skijališta, zbog nedostatka snijega, mora se suočiti s odgađanjem početka sezone skijanja, a božični i novogodišnji praznici, čini se, već su izgubljeni.

Ova je jesen, gledajući temperature i snježne padaline, jedna od najgorih od kada se planski bilježe vremenske prilike, pogotovo za zimski turizam.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Globalno zatopljenje: Bjelolasica pred bankrotom Slika nije dostupna Zatopljenje prijeti europskim skijalištima

Pošteđeni neće biti ni ljubitelji skijanja - milijuni ljudi žele provesti blagdane na snijegu, a ono malo skijališta što ih mogu ugostiti, morat će odbijati brojne turiste zbog nedostaka resursa za zbrinjavanje i pružanje kvalitetnog odmora i zabave za vojsku zainteresiranih. 

Banke su počele odbijati izdavanje kredita skijalištima koja se nalaze ispod 1 500 metara nadmorske visine. O gubicima u gospodarskom smislu i zaradi izlišno je i govoriti, a ugrožena su i brojna radna mjesta.

Mnogi za nastalu situaciju optužuju globalno zatopljenje.
 
Neke znanstvene studije već upozoravaju brojna skijališta i regije da se pomire s time da ni u budućnosti neće biti ništa bolje.
 
Uobičajeno brza reakcija stigla je s tržišta kapitala - banke su počele odbijati izdavanje kredita skijalištima koja se nalaze ispod 1 500 metara nadmorske visine. 

U ovom trenutku najugroženija su njemačka, a potom austrijska i talijanska skijališta.

Skijališta polako postaju ovisna o snježnim topovima koji proizvode umjetan snijeg.

- Nabavili smo dosta novih snježnih topova i to dosta pomaže, kaže Pierre-Yves Deleze iz Švicarske, ali priznaje da će svi postati jako nervozni ako se ne ostvare prognoze o snijegu prije Božića.   

U najboljoj su situaciji glečeri, koji se i inače mogu pohvaliti cjelogodišnjim snježnim pokrivaćem pa je sve više savjeta da zainteresirani za ski turizam odluče za takve destinacije, koje se nalaze na znatno višim nadmorskim visinama.

Čude se čak i u Rusiji - prošle godine u ovo vrijeme prosječna ruska temperatura bila je uobičajena za ovo doba godine, odnosno oko -29 stupnjeva celzijusa, uz obilje snijega.

Ove godine jedva da je zalepršalo nekoliko pahulja.

I dok Europa vapi za snijegom, SAD profitira. Njih su već dvaput ove sezone pogodile snježne oluje.

- Posljednjih tjedana zaprimamo mnoštvo novih rezervacija, aranžmani se odlično prodaju, kažu u jednoj američkoj agenciji.

Stručnjaci savjetuju sve one koji žive od zimskog turizma kako bi se trebali pozabaviti idejom da educiraju ljude da od uživanja u zimskim radostima u prosincu u budućnosti ne očekuju previše, već da zimski turizam planiraju u siječnju, veljači i ožujku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene