Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog straha od rata građani BiH masovno kupuju namirnice?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Dvanaest godina nakon okončanja krvoprolića, u BiH se čuju glasovi o mogućoj erupciji nasilja u slijedećih nekoliko mjeseci', piše u članku objavljenom u Financial Timesu. Čini se da je u Bosni i Hercegovini trenutačno prisutan strah od mogućeg rata.

Prema pisanju medija strah od sukoba može se vidjeti na ulicama, ali i u supermarketima, gdje građani kupuju zalihe osnovnih namirnica.

Pročitajte i ovo Rudnik Mramor Zatočen jedan radnik Zbog ignoriranja radnika došlo do nesreće u rudniku: "Naši vapaji su godinama isti, radimo u skučenom prostoru" Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo"

Dok je u središtu pažnje europske javnosti Kosovo, diplomati koji borave na Balkanu tvrde kako je stvarna prijetnja ovom dijelu Europe u drugom 'kutu bivše Jugoslavije', u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Nerme Jelačić, direktorice Balkanske istraživačke mreže, građane plaši i stvara paniku žestoka nacionalistička retorika koja trenutno vlada bosanskohercegovačkom političkom scenom.

'Trenutno, među Bosancima i Hercegovcima vlada strah, a taj strah može se usporediti s onim koji je ovim prostorima dominirao i 1991. godine. Taj strah možete vidjeti na ulicama BiH i u supermarketima. Ljudi masovno kupuju ulje i brašno, a cijene osnovnih životnih namirnica divljaju i ne prestaju rasti', tvrdi Jelačić za FT.

Plan prema kojem se BiH treba približiti članstvu u Uniji ne može biti realiziran sve dok se ne riješi trenutna politička kriza koja se bliži svom vrhuncu, tvrde zapadni diplomati.

'BiH je najteži slučaj u ovoj regiji, teži i od samog Kosova. Mislim da će EU uskoro odustati od BiH uzimajući u obzir podijeljenost zemlje. To je država koja ne funkcionira', smatra Janez Janša, slovenski premijer.

Ipak dužnosnici sa zapada tvrde kako u BiH unatoč političkoj krizi ne postoji realna bojazan od novih sukoba velikih razmjera. Ozbiljnu mogućnost predstavljaju samo 'lokalni sukobi među etničkim skupinama'. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene