Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Dvanaest godina nakon okončanja krvoprolića, u BiH se čuju glasovi o mogućoj erupciji nasilja u slijedećih nekoliko mjeseci', piše u članku objavljenom u Financial Timesu. Čini se da je u Bosni i Hercegovini trenutačno prisutan strah od mogućeg rata.


Prema pisanju medija strah od sukoba može se vidjeti na ulicama, ali i u supermarketima, gdje građani kupuju zalihe osnovnih namirnica.

Vezani članci Milorad Dodik Milorad Dodik o raspadu BiH: "Trebamo sjesti i razgraničiti se, i napraviti tri države koje će biti demilitarizirane" Koronavirus u BiH Postupno se smiruje zaraza, ali imaju velik broj umrlih: U BiH gotovo tisuću novozaraženih

Dok je u središtu pažnje europske javnosti Kosovo, diplomati koji borave na Balkanu tvrde kako je stvarna prijetnja ovom dijelu Europe u drugom 'kutu bivše Jugoslavije', u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Nerme Jelačić, direktorice Balkanske istraživačke mreže, građane plaši i stvara paniku žestoka nacionalistička retorika koja trenutno vlada bosanskohercegovačkom političkom scenom.

'Trenutno, među Bosancima i Hercegovcima vlada strah, a taj strah može se usporediti s onim koji je ovim prostorima dominirao i 1991. godine. Taj strah možete vidjeti na ulicama BiH i u supermarketima. Ljudi masovno kupuju ulje i brašno, a cijene osnovnih životnih namirnica divljaju i ne prestaju rasti', tvrdi Jelačić za FT.

Plan prema kojem se BiH treba približiti članstvu u Uniji ne može biti realiziran sve dok se ne riješi trenutna politička kriza koja se bliži svom vrhuncu, tvrde zapadni diplomati.

'BiH je najteži slučaj u ovoj regiji, teži i od samog Kosova. Mislim da će EU uskoro odustati od BiH uzimajući u obzir podijeljenost zemlje. To je država koja ne funkcionira', smatra Janez Janša, slovenski premijer.

Ipak dužnosnici sa zapada tvrde kako u BiH unatoč političkoj krizi ne postoji realna bojazan od novih sukoba velikih razmjera. Ozbiljnu mogućnost predstavljaju samo 'lokalni sukobi među etničkim skupinama'.