Oko 180 šumskih požara buknulo je u subotu u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija zbog čega je evakuirano tri tisuće domaćinstava i proglašeno izvanredno stanje.


Vatra je zahvatila stotine kilometara dugo područje u unutrašnjosti pokrajine pri čemu su visoke temperature i vjetar otežavali posao vatrogascima.

Vezani članci Stan iz kojega je počeo požar u Trnskom - 1 Ušli smo u zgradu u Trnskom u kojoj je danas planuo veliki požar: Posvuda smrad paleži, niz zidove stanova slijeva se voda, ali slavine su stanarima i dalje - suhe Slika nije dostupna Vatrena stihija hara Kanadom: Evakuirano 14.000 ljudi

Požari izbijaju od petka, kada ih je prijavljeno 138, a u većini slučajeva izazvali su ih suhe grmljavinske munje.

Zasad nema podataka o ranjenima ni poginulima. Mjesni dužnosnici nemaju podatke o razmjerima štete, no neki od evakuiranih stanovnika kažu da su svjedočili uništenju domova i drugih objekata.

Neki ljudi su rekli da nisu imali dovoljno vremena za spakirati stvari, dok su oni koje je požar zatekao izvan kuće strahovali da će im vatra uništiti dragocjene stvari.

Izvanredno stanje u Britanskoj Kolumbiji posljednji put je proglašeno 2003., kada je ta provincija također bila pogođena požarima. (HINA)