Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moćna kriminalna mreža

Završilo povijesno suđenje mafiji: Jeziva svjedočanstva o brutalnim zlodjelima, sudnica u bunkeru, zvučna imena iz politike, neviđene mjere sigurnosti...

Najveće suđenje talijanskoj mafiji u tri desetljeća, koje se smatra kamenom temeljcem izgradnje zida protiv mafije u Italiji, završilo je u gradu, koji se smatra srcem jedne od najmoćnijih, najraširenijih i najbogatijih kriminalnih organizacija na svijetu.

Ubojstva, dilanje droge, iznuda, pranje novca, zloporaba položaja... samo je dio teških optužbi, od kojih neke datiraju još iz 1990-ih, na račun više od 300 članova mafije, političara, pravnika, poduzetnika i drugih optuženih, koji su prije gotovo tri godine izvedeni pred lice pravde u velikoj, posebno preuređenoj sudnici u južnom kalabrijskom gradu Lamezia Terme – srcu teritorija 'Ndranghete.

Danas je više od 200 njih osuđeno na ukupno više od 2200 godina zatvora nakon jednog od najvećih suđenja mafiji u talijanskoj povijesti.

Tužitelji su zatražili zatvorske kazne u ukupnom trajanju od gotovo 5000 godina za 322 optuženika. "Vuk", "Debeli", "Dragi" i ostali optuženi su za vrtoglavi niz kaznenih djela.

Zvučna imena

Najistaknutiji među osuđenima je 70-godišnji odvjetnik Giancarlo Pittelli, bivši zastupnik i senator iz stranke Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija. Pittwelli je dobio 11 godina zatvora. Tužitelji su za njega tražili 17 godina zatvora, javlja ANSA, kao posrednika u svijetu politike, financija i ilegalne masonske lože.

Potpukovnik karabinjerske policije Giorgio Naselli osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora, znatno manje od traženih osam godina.

Bivši financijski policajac Michele Marinaro dobio je 10 godina i šest mjeseci, u usporedbi s traženih 17 godina, a bivši regionalni vijećnik Pietro Giamborino je osuđen na 18 mjeseci, dok su tužitelji htjeli da bude zatvoren na 20 godina.

Sud je odredio 30 godina zatvora Saveriju Razionaleu i Domenicu Bonavoti, šefovima klanova San Gregorio i Sant'Onofrio.

Bivši gradonačelnik grada Pizza, Gianluca Callipo, oslobođen je nakon što su tužitelji za njega zatražili kaznu od 18 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Javier Milei, Karina Milei Javier Milei Tko je novi predsjednik Argentine? Nadimak mu je Luđak, propituje se spava li s vlastitom sestrom i prima li savjete od svojeg mrtvog psa

Život pod zaštitom

Skupina 'Ndrangheta osnovana je u 18. stoljeću u Kalabriji, u južnoj Italiji, i izrasla je u jednu od najmoćnijih, najraširenijih i najbogatijih kriminalnih organizacija na svijetu.

'Ndrangheta je jedina mafija koja je aktivna na svakom kontinentu, navodno kontrolira 80 posto europske trgovine kokainom i ima procijenjeni godišnji promet od 52 milijarde funti.

Iako se potajno proširila i danas djeluje u više od 40 zemalja, 'Ndrangheta je u Italiji desetljećima gušila lokalno gospodarstvo, infiltrirala se u javne institucije i terorizirala ljude.

"To je važno suđenje jer cilja jednu od najmoćnijih obitelji 'Ndranghete sa sjedištem u Kalabriji, ali s međunarodnim posljedicama", rekao je stručnjak za mafiju Antonio Nicaso za AFP.

Nakon što su se povukli 16. listopada kako bi razmotrili svoje presude, tri suca koji su nadzirali slučaj morali su živjeti u sigurnoj kući pod policijskom zaštitom, piše Sky News.

Gotovo 70 optuženika koji su bili dio izvorne optužnice već su proglašeni krivima nakon što su se odlučili za brzo suđenje. 

Pročitajte i ovo Nepoznata osoba - 2 Pljačka benzinske postaje Prepoznajete li osobu s fotografija? Policija moli za pomoć

Svjedočenja o jezivim zlodjelima

Tri suca u Kalabriji saslušala su tisuće sati svjedočenja od siječnja 2021., uključujući i desetke mafijaša koji su postali državni svjedoci.

Najživopisnija svjedočenja pružilo je više od 50 bivših mafijaških operativaca koji su postali državni svjedoci, što uključuje nećaka mafijaškog šefa pokrajine Vibo Valentije, 69-godišnjeg Luigija "Glavnog" MancusaEmanuelea.

Svjedoci su ispričali davne tajne - od skrivanja oružja u kapelama na groblju, ambulantnih vozila koja su se koristila za prijevoz droge, do navodnjavanja usjeva marihuane.

One koji su se mafiji suprotstavljali čekali su mrtvi štenci ili kozje glave pred kućnim vratima, bili su im zapaljeni automobili ili razbijeni izlozi. Drugi su bili pretučeni, ustrijeljeni ili njihova tijela nikad nisu pronađena.

Pročitajte i ovo Ilustracija mozaik 2023 Policija otkrila detalje velike akcije na Balkanu! Otkriveno 39 zlostavljača djece, u Hrvatskoj spašeno jedno dijete: "Osigurali smo da ono bude na sigurnom"

Suđenje u bunkeru

Specijalne snage i elitne postrojbe napale su 'Ndranghetu u prosincu 2019., s oko 3000 policajaca koji su izvršili racije u 12 talijanskih regija i uhićenja u Njemačkoj, Švicarskoj i Bugarskoj.

Zaplijenjena je imovina i gotovina vrijedna milijune eura, dok je 300 osumnjičenika privedeno.

Operacija iz 2019. nazvana je Rinascita-Scott, referirajući se na ponovno rođenje regije - 'rinascita' na talijanskom - i američkog specijalnog agenta Scotta W Siebena, koji je pomogao talijanskoj policiji otkriti veze između kolumbijskih kartela i 'Ndranghete'.

Glavni tužitelj koji je vodio veliku istragu bio je Nicola Gratteri, koji je organizirao izgradnju sudnice u bunkeru za održavanje suđenja. 

Sudnica je bivši pozivni centar preuređen za smještaj stotina odvjetnika, opremljen s više od 20 televizijskih ekrana koji su prikazivali zatvorene optuženike i doušnike putem videoveze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Femicid u Italiji Lanac smrti potresa susjedstvo: Giulia je već 103. žrtva, trebala je diplomirati. Bivši dečko izbo ju je nožem

Kamen temeljac izgradnje zida protiv mafije u Italiji

Gratteri, koji je najpoznatiji talijanski tužitelj protiv mafije, živi pod policijskom zaštitom već 34 godine, a na početku saslušanja rekao je da se neće dati zastrašiti brojnim prijetnjama smrću i zavjerama za ubojstvo protiv njega.

"Da sutra umrem, to mi ne bi bio problem. Živjeti stotinu godina kao kukavica je besmisleno. Umjesto toga, živio sam kao muškarac", kazao je ranije za Sky News.

Suđenje je kamen temeljac izgradnje zida protiv mafije u Italiji, rekao je Gratteri za AFP na početku sudskog postupka u koji je bilo uključeno i više od 900 odvjetnika uz ostale nebrojene ljude koji su sudjelovali u procesu.

U Italiji se takozvana maksi-suđenja, koja uključuju brojne optuženike i nebrojene optužbe, smatraju najboljim pravosudnim resursom protiv raznih kriminalnih organizacija u zemlji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvlačili šarene narukvice Seks-skandal u zatvoru: Čuvari organizirali orgije, sudjelovali i zatvorenici - "Ako ne bi bilo seksa, ona ne bi mogla raditi"

Ispod radara

'Ndrangheta je desetljećima cvjetala ispod radara dok su vlasti usmjerile svoje napore na borbu protiv Cosa Nostre, sicilijanske mafije prikazane u trilogiji Kum.

Danas stručnjaci procjenjuju da 'Ndrangheta, koju čini oko 150 kalabrijskih obitelji i njihovih suradnika, zaradi više od 50 milijardi eura godišnje diljem svijeta, i to od trgovine drogom i kamatarenja do izvlačenja javnih sredstava i iznude. I ilegalne prihode ponovo ulaže u legitimnu ekonomiju.

Italija je napravila prodor posljednjih godina i obučavala policije diljem svijeta da prepoznaju 'Ndranghetu na svom terenu i uhite ih.

No nije vjerojatno da će jedna značajnija akcija dramatično spriječiti djelovanje članova 'Ndranghete, upozorio je Nicaso i naveo potrebu za novim radnim mjestima, obrazovanjem i promjenom mentaliteta: "To vam je potrebno da se suprotstavite zločinačkoj organizaciji."


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene