Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mozaik 2023

Policija otkrila detalje velike akcije na Balkanu! Otkriveno 39 zlostavljača djece, u Hrvatskoj spašeno jedno dijete: "Osigurali smo da ono bude na sigurnom"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Velika zajednička operacija protiv seksualnog iskorištavanja djece u balkanskoj regiji dovela je do identifikacije 39 osumnjičenih zlostavljača djece i zaštite dviju njihovih žrtava u osam zemalja.

Hrvatski policijski službenici za kibernetičku sigurnost sudjelovali su u provođenju međunarodne operativne akcije naziva MOZAIK, kojoj je cilj razotkriti slučajeve seksualnog zlostavljana djece na internetu, spriječiti daljnje zlostavljanje djece, osigurati sigurnost potencijalnim žrtvama i razotkriti te sankcionirati seksualne zlostavljače djece.

Tijekom trajanja akcije, od 6. do 19. studenog, hrvatska policija identificirala je osam počinitelja kaznenih djela, provela devet pretraga doma osumnjičenih osoba od kojih je oduzeto više od 50 digitalnih uređaja za pohranu podataka koji su korišteni za počinjenje kaznenih djela.

Pročitajte i ovo Ante Olujić, toranjski kontrolor leta - 3 u lovu na radnike Potraga za radnom snagom: Državna firma s prosječnom plaćom od 3000 eura traži radnike

Tijekom trajanja akcije identificirano je jedno dijete, hrvatska žrtva kaznenog djela, koja je tijekom kriminalističkog istraživanja zbrinuta i svako daljnje zlostavljanje je prekinuto.

Policija je zasad potvrdila da su osumnjičeni hrvatski državljani počinili ukupno sedam kaznenih djela, a dio kriminalističkih istraživanja i dalje je u tijeku.

"To znači da smo mi utvrdili tko je ta osoba, tko je to dijete, da smo pristupili obitelji, da smo utvrdili ima li opasnosti za dijete u obitelji, da smo prekinuli bilo kakav kontakt između počinitelja i djeteta i osigurali da dijete bude na sigurnom", rekla je Valerija Golubić, policijska službenica za kibernetičku sigurnost.

"Ovo su počinitelji koji na različitim aplikacijama na internetskim platformama i društvenim mrežama dijele materijale seksualnog zlostavljanja djece ili ih pribavljaju ili ih sačinjavaju i učitavaju i na taj način oni su sami počinitelji kaznenog djela", dodala je.

Pronađeno 200 predmeta sa slikama i videima zlostavljanja

Operaciju MOZAIK 2023 vodila je slovenska nacionalna policija, a koordinirao Europol u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT). Cilj joj je bio identificirati i uhititi osobe koje koriste online forume i aplikacije za razmjenu poruka u svrhu slanja i dijeljenja materijala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece. Zapadnobalkanske zemlje – Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija - Slovenija, Hrvatska i Mađarska provele su niz mjera u razdoblju od 6. do 17. studenog.

Velika zajednička operacija protiv seksualnog iskorištavanja djece u balkanskoj regiji dovela je do identifikacije 39 osumnjičenih zlostavljača djece i zaštite dvije njihove žrtve u osam zemalja.

Policija je provela 41 raciju u zemljama sudionicama, nastavno na istrage o dijeljenju slika i videozapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece. Navedeno je rezultiralo uhićenjem triju osumnjičenika i podizanjem optužnica zbog počinjenja kaznenih djela vezanih za distribuciju slika zlostavljanja djece.

Tijekom akcija zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili videozapise seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računala, mobilne telefone, računalne poslužitelje i memorijske kartice.

Pročitajte i ovo Mario Banožić KBC Osijek Bolnica objavila nove informacije o zdravstvenom stanju Marija Banožića

Europol je pomogao pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja te dodatno ojačao operativnu sliku u regiji unakrsnom provjerom zaplijenjenih podataka i pružanjem obavještajnih podataka u svrhu nastavka provedbe istraga u regiji i šire.

Policija podsjeća da se danas obilježava i Svjetski dan djece jer je 20. studenog 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta kojom su se zemlje potpisnice obvezale da zajedno stvaraju svijet kakav zaslužuju djeca. Svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u obitelji, biti sigurno i zaštićeno.

Što građani mogu učiniti?

Osim dolaskom u policijsku postaju ili pozivom na broj 112, saznanja o svim vrstama zlostavljanja djece mogu se policiji prijaviti i preko online aplikacije Red Button.

Također, svatko može pomoći u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece u EU-u u Europolovim kampanjama: Trace An Object, preko koje se traži pomoć građana u identificiranju podrijetla predmeta pronađenih na slikama seksualnog zlostavljanja djece.

Prioritetno područje

Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Europolov Europski centar za borbu protiv kibernetičkog kriminala udružili su se u okviru EMPACT-a i uspostavili mrežu stručnjaka na Zapadnom Balkanu u cilju jačanja prekogranične suradnje u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece.

Europolova preventivna kampanja "Reci ne!" bila je dostupna svim zemljama u zapadnom Balkanu na njihovu nacionalnom jeziku.

Pročitajte i ovo Nepoznata osoba - 2 Pljačka benzinske postaje Prepoznajete li osobu s fotografija? Policija moli za pomoć

Kampanja uključuje 10-minutni video koji prikazuje dvoje tinejdžera, dečka i djevojku, koje na internetu iskorištava kriminalna organizacija za ostvarivanje financijske dobiti, odnosno seksualni prijestupnik u potrazi za novim seksualnim sadržajem. Video sadrži i savjete o tome kako prijaviti takva kaznena djela tijelima za provedbu zakona i kako uopće ne postati žrtvom takvih djela.

Navedeni video podijeljen je među roditeljima, djecom i nastavnicima kako bi se na Zapadnom Balkanu podigla svijest o seksualnom zlostavljanju djece.

U Operaciji Mozaik u Hrvatskoj su sudjelovali: Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije, Uprava kriminalističke policije, Kriminalističko-obavještajni sektor, Služba kibernetičke sigurnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene