Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Srbiji su večeras u 20 sati zatvorena biračka mjesta za predsjedničke izbore, na kojima je do 19 sati glasovalo 58,2 posto, odnosno tri milijuna i 900 tisuća od ukupno oko 6,7 milijuna birača.


Priopćio je to Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović ne odustaje: Predložit će Saboru svojeg kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Slika nije dostupna Hashim Thaci izabran za predsjednika Kosova

Prema riječima direktora CeSID-a Zorana Lučića, najmanji je odaziv na izbore bio u Beogradu, 55,1 posto, u središnjoj Srbiji na birališta je izašlo 58,4 posto, te u Vojvodini 59,8 posto, dok je na Kosovu - prema nepouzdanim podacima - izašlo oko polovine od ukupno oko sto tisuća upisanih birača.

"Očekujemo da će konačan broj birača koji su izašli na birališta biti oko 61 posto, što je najveći broj nakon izbora 2000. godine" (kada je srušen režim Slobodana Miloševića), kazao je Lučić.

Politički analitičar Vladimir Goati ocijenio je u svom obraćanju
novinarima da su birači prepoznali ključni trenutak u Srbiji i da su se zbog toga u tako velikom broju odazvali izborima, dok je Goran Svilanović, bivši ministar vanjskih poslova i danas dužnosnik Pakta za stabilnost ocijenio da su ovi predsjednički izbori važniji nego prošlogodišnji parlamentarni izbori.

"Vidjet će se tko će biti ta osoba koja je reprezentativna za
Srbiju", kazao je Svilanović, dodajući da je vrlo važno tko će biti izabran za predsjednika, koji će - nakon ovakvog odziva birača - imati potpuni legalitet i u domaćoj i svjetskoj javnosti, a izborom Borisa Tadića ili Tomislava Nikolića, koji će najvjerojatnije ući u drugi krug (3. veljače) biti će i odabran put kojim će Srbija ići u budućnosti.

Birači su se mogli opredijeliti između aktualnog predsjednika Srbije Borisa Tadića, zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića, predsjednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, nekadašnjeg bliskog suradnika Slobodana Miloševića i potpredsjednika Skupštine Srbije iz Socijalističke partije Srbije Milutina Mrkonjića, zastupnika mađarske nacionalne manjine u parlamentu Istvana Pasztora, predsjednika Nove Srbije
Velimira Ilića, kao i Marijana Rističevića iz Narodne seljačke stranke i Jugoslava Dobričanina iz Reformističke stranke iz Niša, te Milanke Karić, supruge odbjeglog srbijanskog tajkuna Bogoljuba Karića.

Prve prognoze izbornih rezultata, kako je najavio CeSID, očekuju se večeras oko 21 sat.

CeSID je nevladina organizacija koja se, poput hrvatskog GONG-a, bavi izborima i izbornom problematikom, a njihove dosadašnje prognoze izbornih rezultata nisu od konačnih rezultata izbora odstupale više od 0,4 posto.