Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zatvor Abou Ghraib pretvorio vojnike u demone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sama koncepcija zatvora Abou Ghraiba navela je američke vojnike na brutalno ponašanje i ponižavanje zatvorenika, ocijenio je jučer poznati američki znanstvenik, pokazujući fotografije okrutnosti počinjenih u iračkom zatvoru, koje su otkrivene 2004. godine.

Profesor socijalne psihologije sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji Philip Zimabrdo pokazao je šokantne fotografije zlostavljanja i objasnio "Luciferovov sindrom" koji obične čuvare navodi na dijabolično ponašanja.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci se povukli Pala Avdiivka, Putin svojim vojnicima poslao čestitku: "Izražavam svoju zahvalnost" Riječki karneval Filmski scenarij Nevjerojatan plan za bijeg iz zatvora u Rijeci: Iskopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama

"Ako nekim osobama date ovlasti i kada nisu pod nadzorom, to je formula za sva zlostavljanja", rekao je Zimbardo na znanstvenoj konferenciji u Montereyu.

Zimbardo (75) je 1971. vodio istraživanja u okviru kojih su studenti tijekom ljetnih praznika dobili uloge čuvara i zatočenika u zatvoru improviziranom u podrumu zgrade kampusa Stanforda.

Lažni čuvari su postali toliko sadistični, a lažni zatvorenici toliko prestrašeni da je istraživanje moralo biti ranije prekinuto.

Zimbardo je rekao da su ga fotografije iz Abou Ghraiba šokirale, ali ne i iznenadile i objasnio kako okolnosti mogu ljude pretvoriti u junake ili vragove.

Znanstvenik je usporedio svoje istraživanje s okrutnostima koje su vojnici u Abou Ghraibu nanosili optuženima za terorizam.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene