Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Islandska atrakcija

Zatvara se Plava laguna: Stotine malih potresa već dva tjedna pogađa to područje svaki dan - "Moramo biti spremni na najgore"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Svjetski poznata atrakcija Plava laguna privremeno se zatvara, naime, prisutna je bojazan od vulkanske erupcije.

Geotermalno lječilište Plava laguna, jedna od najvećih turističkih atrakcija Islanda, privremeno je zatvoreno jer su potresi upozorili na moguću vulkansku erupciju.

Gosti su požurili napustiti hotele lječilišta u ranim jutarnjim satima u četvrtak, nakon što ih je malo prije jedan ujutro probudio potres magnitude 4,8, najjači koji je pogodio regiju otkako je nedavni val seizmičke aktivnosti započeo 25. listopada.

Bjarni Stefansson, lokalni taksist, opisao je scenu zbunjenosti kada je stigao u hotel Retreat, gdje je kamenje lave palo na kolnik, a parkiralište je bilo zakrčeno s 20 do 30 taksija: "Došlo je do panike. Ljudi su mislili da će se uskoro dogoditi vulkanska erupcija."

Mogu li potresi na Islandu uzrokovati erupciju vulkana?

Područje oko planine Thorbjorn na poluotoku Reykjanes, najnaseljenijoj regiji te otočne države, potresaju stotine malih potresa svaki dan već više od dva tjedna. Događa se to zbog nakupljanja vulkanske magme oko pet kilometara ispod zemlje.

Tlo u regiji poraslo je za devet centimetara od 27. listopada, prema Islandskom meteorološkom uredu, bez pokazivanja neposrednih znakova erupcije, piše Euronews.

Znanstvenici pomno prate situaciju radi bilo kakvih pokazatelja da se seizmička aktivnost približava površini, što bi mogao biti pokazatelj da se magma probija kroz zemljinu koru, rekao je Met Office.

"Trenutno nema znakova da potresna aktivnost postaje plića", objavila je agencija na svojoj stranici i dodala: "Međutim, situacija bi se mogla brzo promijeniti i nije moguće isključiti scenarij koji uključuje erupciju lave u području sjeverozapadno od Thorbjorna."

Island, koji se nalazi iznad vulkanske vruće točke u sjevernom Atlantiku, ima prosječnu erupciju svakih četiri do pet godina. Najdestruktivnija u posljednje vrijeme bila je erupcija vulkana Eyjafjallajökull 2010., koja je izbacila ogromne oblake pepela u atmosferu i dovela do opsežnog zatvaranja zračnog prostora nad Europom.

Pročitajte i ovo Tornado uz vulkan na Islandu Nedaleko od glavnog grada VIDEO Spektakularni prizori sa sjevera Europe: Erupcija vulkana stvorila - tornado

Koja bi područja mogla biti pogođena vulkanskom erupcijom na Islandu?

Poluotok Reykjanes na jugozapadnoj obali Islanda uključuje vulkanski sustav koji je erumpirao tri puta od 2021., nakon što je bio u mirovanju 800 godina.

Prethodne erupcije dogodile su se u udaljenim dolinama, ali nisu uzrokovale štetu. Iako znanstvenici kažu da je to vjerojatni ishod trenutne aktivnosti, komora za skladištenje magme koja se trenutno ponovno nakuplja mogla bi erumpftirati manje od tri kilometra od Plave lagune.

U najgorem slučaju, lava bi ugrozila grad Grindavík i Plavu lagunu, zajedno s cjevovodima koji vode toplu vodu do tisuća domova koji se griju geotermalnom energijom.

"Moramo biti spremni na najgore", rekao je vulkanolog Thorvaldur Thordarson i dodao:"Zna se da potresi magnitude 5, poput onog sinoć, prethode erupcijama." 

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Kada će se islandska Plava laguna ponovno otvoriti?

Plava laguna, gdje turisti uživaju u bazenima morske vode prirodno zagrijane duboko pod zemljom, priopćila je da se odlučila na privremeno zatvaranje zbog noćnog poremećaja iskustva gostiju i dugotrajnog stresa za zaposlenike.

Odmaralište će ostati zatvoreno do 16. studenoga, stoji u priopćenju tvrtke, a kritizirani su i jer nisu donijeli ovakvu odluku i ranije.

Glasnogovornica Helga Arnadottir rekla je da je oko 30 gostiju napustilo ljetovalište nakon potresa, ali većina je pripadala jednoj skupini koja je putovala zajedno.

Met Office je izvijestio da je poluotok potreslo oko 1400 potresa u 24 sata do četvrtka u podne.

Pročitajte i ovo Prometna policija - 1 Izazovan vikend U tijeku velika akcija policije na cestama, ne provjeravaju samo automobile: "Sve raspoložive snage su na terenu"

U Grindavíku, ribarskom gradu od 3400 ljudi, stanovnici su doživjeli niz seizmičkih epizoda otkako je poluotok Reykjanes počeo tutnjati prije tri godine. No sinoćnji potresi bili su jači.

Umirovljena kozmetičarka Hildur Gunnarsdóttir (68) rekla je da je provela noć kružeći uokolo u svom Volkswagen Passatu kako bi se odmorila od osjećaja potresa. 

Gunnarsdottir prati seizmičku aktivnost na telefonskoj aplikaciji pod nazivom My Earthquake Alerts i kaže: "Isključila sam obavijesti prije nekoliko dana. Telefon je neprestano vibrirao."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene