Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Um nakon smrti

Zastrašujuće istraživanje otkriva: Kada umrete, znate da ste mrtvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno od najtajnovitijih pitanja u životu jest ono što se događa kada život završi. Znanstvenici su pronašli zastrašujuće dokaze o tome što očekivati nakon smrti.

Jeste li se ikad zapitali što se događa kad umrete? Vjerojatno ste čuli kako oni koji su umrli, a potom vraćeni u život govore da su vidjeli svjetlo na kraju tunela. Ili da su plutali iznad svojih tijela, promatrajući kako ih liječnici oživljavaju.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora

Ali do sada nije bilo poznato nastavlja li um raditi nakon što tijelo umre. Znanstvenici su otkrili da svijest osobe nastavlja raditi nakon smrti. Liječnica Sam Parnia i njezin tim s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku odlučili su pronaći odgovor na to pitanje gledajući istraživanje Europe i SAD-a o ljudima koji su pretrpjeli srčani zastoj i "vratili se u život".

Njihova sjećanja potvrdili su i medicinski djelatnici koji su izvijestili da njihovi pacijenti mogu zapamtiti detalje. Smrt, u medicinskom smislu, je stanje kada srce prestane udarati i smanjivati dotok krvi u mozak. To znači da se funkcije mozga također zaustavljaju i više ne mogu održavati tijelo živim.

Parnia je objasnila da se takozvani "dio razmišljanja" mozga, također usporava što znači da se na električnom monitoru ne mogu vidjeti moždani valovi u roku od dvije do 20 sekundi. To rezultira smrću mozga.

Parnia i njezine kolege također promatraju kako mozak reagira tijekom srčanog udara kako bi utvrdio koliko se tih iskustava odnosi na aktivnost mozga. "Istodobno proučavamo ljudski um i svijest u kontekstu smrti, da razumijemo je li svijest uništena ili se nastavlja nakon nekog vremenskog razdoblja umiranja i kako se to odnosi na ono što se događa unutar mozga u stvarnom vremenu", rekla je.

Ovo nije prvi put da je aktivnost mozga nakon smrti zabilježena. Istraživači su također otkrili da iskustvo smrti može biti vrlo različito za pojedine pacijente. Svaki je bolesnik zabilježio različite elektroencefalografske (EEG) mjere - električnu aktivnost u mozgu, i prije i poslije smrti, piše News.com.au.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene