Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poštivanje moralnih sekularnih vrijednosti

Zabranjeno nošenje burkinija u Cannesu, otkazan burkini party

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Cannesa na jugu Francuske donijele su odluku o zabrani nošenja burkinija, kupaćeg kostima kojeg nose pojedine muslimanke kako bi pokrile cijelo tijelo.

Nakon Njemačke, i grad Cannes na jugoistoku Francuske, poznat po svom filmskom festivalu, objavio je da je odlukom gradske uprave zabranio nošenje burkinija, kupaćeg kostima koji pokriva čitavo tijelo.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona

Po toj odluci koju je 28. srpnja potpisao republikanski gradonačelnik David Lisnard, "zabranjuje se pristup plaži i kupanje (...) svakome tko nema uobičajen kupaći kostim, u skladu s običajima i načelom sekularnosti, poštujući higijenske i sigurnosne propise".

Nošenje burkinija, smatraju mnogi, omogućuje poticanje neravnopravnosti spolova. Po odluci gradonačelnika, "kupaći kostim koji napadno pokazuje vjersku pripadnost dok su Francuska i mjesta vjerskih obreda trenutačno na meti terorističkih napada, moglo bi povećati rizik narušavanja javnog reda (gužve, tučnjave i sl.) koje moramo spriječiti".

"Nije riječ o zabrani nošenja vjerskih oznaka na plaži", rekao je za AFP Thierry Migoule, glavni direktor gradskih služba u Cannesu, "nego o napadnoj odjeći koja upućuje na vjernost terorističkim pokretima koji su nam objavili rat".

Otkazan burkini party

Zbog straha za sigurnost, organizatori tuluma u burkiniju na bazenu Pennes-Mirabeau u blizini Marseillesa, otkazali su okupljanje.

Organizator je bila udruga muslimanskih žena koja je oglašavala tulum za žene i djevojčice na kojeg su morale doći isključivo u burkiniju.

Također su napomenule kako tom događaju ne smiju prisustvovati muškarci niti muška djeca u dobi ispod 10 godina. Odvajanje muškaraca od žena u islamskim se običajima na istoku ne očituje samo u džamijama nego i na bazenima i drugim svakodnevnim situacijama.

Ova priredba razljutila je i lokalne vlasti koje su glasno izrazile kako se u ovakvom događaju očituje isključivost.

Organizatorice su tijekom oglašavanja događaja primale prijetnje, a na otkazivanje burkini tuluma ih je potaknulo pismo u kojem su se nalazili meci, javlja Figaro.

Praksa nošenja burkinija potaknula je mnoge zapadnjake na zaključak kako je upravo ona kriva za napade na žene u kupaćim kostimima na bazenima u zapadnoj Europi, o kojima su mediji izvještavali, jer pojedini istočnjaci nisu upoznati sa značenjem i vrijednosti ravnopravnosti spolova.

A izbjegavanje sa suočavanjem ravnopravnosti omogućuje im razdvajanje muškaraca od žena u svakodnevnim situacijama, razdvajanje koje se prakticira u državama iz kojih potiču i koje su također burkini tulumom željele omogućiti organizatorice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene