Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Yasuo Fukuda bi po predizbornim anketama objavljenim u subotu trebao ostvariti odlučnu pobjedu u nadmetanju za položaj japanskog premijera.


Liberalna demokratska stranka (LDP) izabrat će novog predsjednika u nedjelju u nadi da će poboljšati svoj položaj nakon godine obilježene skandalima, izbornim porazom i krizom čelništva koju je pokrenula odluka dosadašnjeg premijera Shinza Abea 12. rujna da podnese ostavku.

Vezani članci Olimpijske igre Bačena sjena na Olimpijske igre: Japan bi trebao uvesti izvanredno stanje do kraja kolovoza Matea Jelić, Toni Kanaet Milanović i Plenković čestitali Matei Jelić i Toniju Kanaetu na olimpijskim medaljama: ''Hrvatska je ponosna na vas!''

Za pobjedu kandidatu je potrebna većina od 265 glasova od sveukupno 528 birača među kojima je 387 LDP-ovih parlamentarnih zastupnika i po tri predstavnika iz 47 lokalnih organizacija.

Istraživanje liberalnog lista Asahi pokazalo je da bi Fukuda mogao osvojiti 60 posto glasova zastupnika i većinu glasova predstavnika lokalnih organizacija.

Anketa konzervativnog lista Sankei također 71-godišnjem Fukudi daje veliku prednost pred bivšim ministrom vanjskih poslova Tarom Asom, s više od 70 posto glasova parlamentaraca i oko polovine glasova iz lokalnih organizacija.

Pobjedniku u izborima za mjesto čelnika stranke zajamčeno je mjesto premijera s obzirom na veliku većinu vladajuće koalicije u moćnom donjem domu japanskog parlamenta.

Pobjednik će formalno postati premijer u utorak nakon glasovanja u parlamentu.