Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Yasuo Fukuda novi japanski premijer?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Yasuo Fukuda bi po predizbornim anketama objavljenim u subotu trebao ostvariti odlučnu pobjedu u nadmetanju za položaj japanskog premijera.

Liberalna demokratska stranka (LDP) izabrat će novog predsjednika u nedjelju u nadi da će poboljšati svoj položaj nakon godine obilježene skandalima, izbornim porazom i krizom čelništva koju je pokrenula odluka dosadašnjeg premijera Shinza Abea 12. rujna da podnese ostavku.

Pročitajte i ovo Ilustracija On sve opovrgava Bivši premijer izbačen iz zrakoplova, posvađao se sa stjuardesom: Bio je pijan? Slika nije dostupna Japanski premijer u posjetu Kini

Za pobjedu kandidatu je potrebna većina od 265 glasova od sveukupno 528 birača među kojima je 387 LDP-ovih parlamentarnih zastupnika i po tri predstavnika iz 47 lokalnih organizacija.

Istraživanje liberalnog lista Asahi pokazalo je da bi Fukuda mogao osvojiti 60 posto glasova zastupnika i većinu glasova predstavnika lokalnih organizacija.

Anketa konzervativnog lista Sankei također 71-godišnjem Fukudi daje veliku prednost pred bivšim ministrom vanjskih poslova Tarom Asom, s više od 70 posto glasova parlamentaraca i oko polovine glasova iz lokalnih organizacija.

Pobjedniku u izborima za mjesto čelnika stranke zajamčeno je mjesto premijera s obzirom na veliku većinu vladajuće koalicije u moćnom donjem domu japanskog parlamenta.

Pobjednik će formalno postati premijer u utorak nakon glasovanja u parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene