Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Wolfowitz traži potporu za predsjedničko mjesto u Svjetskoj banci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paul Wolfowitz, tražeći potporu za svoje ugroženo predsjedničko mjesto u Svjetskoj banci, u subotu je zatražio pomoć od skupine zemalja kojoj se po riječima njegovih pomoćnika najviše posvetio - čelnicima subsaharske Afrike.

Na novinskoj konferenciji u subotu, dok su stotine sudionika proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke spekulirale o sudbini Wolfowitza upetljanog u skandal s protežiranjem prijateljice u banci, nekoliko afričkih ministara održalo je konferenciju za novinare na kojoj su mu odali priznanje za izvanredni posao na povećanju pomoći
Africi i suzbijanju korupcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozivaju poljoprivrednike Zagrebačka županija dijeli potpore zbog štete od tuče u dvjema općinama: Gotovo tri milijuna kuna Skup u Banja Luci - 4 sukob sa schmidtom Tisuće ljudi na ulicama Banje Luke iskazale potporu Dodiku: "Srpski pravoslavni narod je cijeli život ugnjetavan"

"On je bio vizionar", rekla je ministrica financija Liberije
Antoinette Sayeh, čije je zemlja primila značajnu pomoć nakon građanskog rata.

"Mi smo mu jako zahvalni za vodstvo koje je nas je dovelo gdje smo danas. Nadamo se da će se to nastaviti", rekla je Sayeh.

Europske zemlje su, po drugoj strani, pojačale pritisak na Wolfowitza da podnese ostavku.

Britanska ministrica Hilary Benn je izjavila kako je "cijeli taj
posao naštetio banci i kako se on nije smio dogoditi".

Njemačka ministrica za razvoj Heidemarie Wieczorek-Zeul dovela je u pitanje Wolfowitzev kredibilitet da i dalje vodi banku, rekavši kako je "najvažnija stvar da moralni autoritet i financijska stabilnost Svjetske banke ne smiju biti narušeni" te kako on sam mora odlučiti ima li još uvijek kredibilitet za zastupanje Svjetske banke.

Skandal s Wolfowitzom i njegovim favoriziranjem prijateljice Shaha Ali Rize, kojoj je osigurao premještaj iz WB u State Department uz zadržavanje prihoda iz banke, zasjenio je sastanke koji su se održavali na proljetnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke i bio je glavna tema briefinga za novinare članova izaslanstava.

Upravi odbor WB u petak nije donio odluku o sudbini Wolfowitza, čiju su smjenu tražili zaposlenici te financijske institucije, ali je najavio kako će to učiniti uskoro.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene