Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izvješće Svjetske meteorološke organizacije pokazalo je da je 2013. godina jedna od najtoplijih godina do sada.


Brojni ekstremni klimatski fenomeni zabilježeni u 2013. 'pokazatelj su dosljednosti i međuovisnosti' razvoja klime uslijed globalnog zatopljenja kao produkta ljudske aktivnosti, objavila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u svom godišnjem izvješću.

Vezani članci Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Klimatolozi tvrde: Temperaturnih skokova bit će sve više Slika nije dostupna NEZABILJEŽENO U ZADNJIH 135 GODINA 'To su sve loše vijesti za sav planet'

'Ta je godina još jednom pokazala dramatičan utjecaj suša, toplinskih udara, poplava i tropskih ciklona na ljude i imovinu na svim stranama planeta', piše u izvješću u kojem se potvrđuje da je 2013. podijelila prvo mjesto s 2007. godinom kao šesta najtoplija godina, čime se nastavlja dugoročni trend globalnog zatopljenja.

'Od kada postoje mjerenja, 13 od 14 najtoplijih godina zabilježeno je u 21. stoljeću i svako od posljednja tri desetljeća bilo je toplije od prethodnoga, kulminirajući s razdobljem od 2001.-2010. kao najtoplijim desetljećem u povijesti', ističe se u izvješću WMO-a, UN-ove agencije sa sjedištem u Ženevi.

Prosječna globalna kopnena i oceanska temperatura na površini iznosila je 2013. godine 14,5 stupnjeva Celzija - 0,50 stupnjeva Celzija više od prosjeka zabilježenog u razdoblju 1961.-1999. i 0,03 stupnja Celzija viša nego u razdoblju od 2001.-2010.

Temperature su posebice porasle u dijelovima južne polutke, pa je tako Australija zabilježila rekordno visoke temperature, a jako vruće bilo je i u Argentini.

'U sljedećih 20 godina vremenske anomalije će se udvostručiti!'

'Prirodni fenomeni poput vulkanskih erupcija ili pojava kao što su El Nino i El Nina uvijek su pridonosili oblikovanju naše klime, utjecali na temperature i poticali katastrofe poput suša i poplava. Ali mnoge ekstremne pojave u 2013. su u skladu s očekivanim posljedicama klimatskih pojava uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Kiše su bile obilnije, vrućine još jače, a zbog podizanja razina mora oluje su bile razornije, a obale poplavljenije pa su i štete bile puno veće. Tragičan pokazatelj toga je tajfun Haiyan koji je pogodio Filipine', istaknuo je glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud.

'Nema zastoja u globalnom zatopljenju. Zagrijavanje naših oceana se ubrzalo. Više od 90 posto viška energije zarobljeno u stakleničkim plinovima skladišti se u oceanima. Količina stakleničkih plinova dosegla je rekordne razine, što znači da će se oceani nastaviti zagrijavati stoljećima. Zakoni fizike su nepogrešivi', istaknuo je Jarraud. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju