Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države su "duboko uznemirene" izvješćima da je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf poduzeo izvanustavne akcije i proglasio izvanredno stanje u zemlji, priopćio je američki State Department.


Izvanredno stanje znači izrazito nazadovanje za pakistansku demokraciju i skreće Pakistan s puta prema civilnoj vladavini, upozorio je State Department.

Vezani članci Milena Metikoš U Petrinji se očekuju temperature ispod nule, a ljudi su u kamp-kućicama bez struje: "Ne znam kako ćemo preživjeti zimu" Slika nije dostupna Istraga u Bengaziju: Ubijeni američki veleposlanik imao neadekvatno osiguranje

"Predsjednik Musharraf opetovano je najavljivao da će odstupiti s položaja glavnog vojnog zapovjednika prije ponovnog polaganja predsjedničke prisege i obećao da će održati izbore 15. siječnja. Očekujemo da se pridržava tih obveza i pozivamo ga da to odmah učini", naglašava se u priopćenju.

Također se izražava podrška SAD-a narodu Pakistana za nastavak demokratskih procesa i suprotstavljanja nasilnom ekstremizmu, te se pozivaju sve strane na suradnju kako bi dovršile tranziciju u demokraciju i civilnu vladavinu bez nasilja ili odgađanja.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u Istanbulu, gdje sudjeluje na konferenciji zemalja iračkih susjeda, kako SAD "ne podržava izvanustavne mjere" koje je poduzeo Musharraf i pozvala sve strane na izbjegavanje nasilja i suzdržanost, te na hitan povratak demokraciji u Pakistanu, prenio je CNN.

General Musharraf danas je proglasio izvanredno stanje, uveo policijski sat i prekinuo komunikacije u glavnom gradu, suspendirao Ustav i smijenio predsjednika Vrhovnog suda uoči ključne odluke Suda o budućnosti njegovog predsjedničkog mandata.