Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cil je postignut

'OHRABRENI NAPRETKOM' Američke snage spremne na suradnju s vladom u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bliski savjetnik američkoga predsjednika Baracka Obame rekao je u petak da je "ohrabren" napredovanjem snaga libijske vlade, uz potporu međunarodne zajednice, protiv džihadista Islamske države (IS) u njihovu uporištu u Sirtu.

"Premda je situacija promjenjiva, ohrabreni smo ostvarenim napredovanjem", rekao je posebni izaslanik Baracka Obame u međunarodnoj koaliciji protiv IS-a Brett McGurk. Džihadisti su "uspjeli silom zauzeti Sirt, no kad se na terenu nađu druge snage sposobne za pokretanje ofenzive protiv njih, mogli bi se brzo raspasti", dodao je napominjući da ne tvrdi da je "cilj već postignut".

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ivica Mandić, vojni analitičar Radikalna opcija Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV o eskalaciji nasilja na Bliskom istoku: "Jedna mogućnost je vrlo opasna''

Snage lojalne vladi nacionalnoga jedinstva, uz potporu međunarodne zajednice, u petak su pucale iz tenkova, raketnih bacača i teškoga topništva i sada se bore u središtu grada za svaku kuću. U ofenzivi južno od Sirta sudjeluju i postrojbe podijeljene libijske vojske. Drugi dio vojske ostao je lojalan paralelnoj vladi uspostavljenoj na istoku zemlje koja ne priznaje legitimitet vlade nacionalnog jedinstva i vodi ih general Kalifa Haftar.

Savjetnik Baracka Obame rekao je da će SAD biti "spremne surađivati s generalom Haftarom pod zapovjedništvom vlade nacionalnoga jedinstva" te dodao da je američko "stajalište vrlo jasno: sve naoružane osobe na teritoriju Libije moraju priznati tu civilnu vladu".

Sirt, grad smješten 450 kilometara istočno od Tripolija koji je od lipnja 2015. u rukama IS-a, glavni je cilj velike vojne ofenzive pokrenute prije mjesec dana kako bi se protjeralo džihadiste s obalnoga područja dugog 200 kilometara na sjeveru Libije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene