Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bliski savjetnik američkoga predsjednika Baracka Obame rekao je u petak da je "ohrabren" napredovanjem snaga libijske vlade, uz potporu međunarodne zajednice, protiv džihadista Islamske države (IS) u njihovu uporištu u Sirtu.


"Premda je situacija promjenjiva, ohrabreni smo ostvarenim napredovanjem", rekao je posebni izaslanik Baracka Obame u međunarodnoj koaliciji protiv IS-a Brett McGurk. Džihadisti su "uspjeli silom zauzeti Sirt, no kad se na terenu nađu druge snage sposobne za pokretanje ofenzive protiv njih, mogli bi se brzo raspasti", dodao je napominjući da ne tvrdi da je "cilj već postignut".

Vezani članci Vladimir Putin u Mariupolju Nakon Putinove najave: ''Kremlj je uzeo Bjelorusiju za nuklearnog taoca'' Donald Trump Trump opet huška, a obratio se s mjesta koje ima krvavu povijest: ''2024. konačna je bitka i bit će velika''

Snage lojalne vladi nacionalnoga jedinstva, uz potporu međunarodne zajednice, u petak su pucale iz tenkova, raketnih bacača i teškoga topništva i sada se bore u središtu grada za svaku kuću. U ofenzivi južno od Sirta sudjeluju i postrojbe podijeljene libijske vojske. Drugi dio vojske ostao je lojalan paralelnoj vladi uspostavljenoj na istoku zemlje koja ne priznaje legitimitet vlade nacionalnog jedinstva i vodi ih general Kalifa Haftar.

Savjetnik Baracka Obame rekao je da će SAD biti "spremne surađivati s generalom Haftarom pod zapovjedništvom vlade nacionalnoga jedinstva" te dodao da je američko "stajalište vrlo jasno: sve naoružane osobe na teritoriju Libije moraju priznati tu civilnu vladu".

Sirt, grad smješten 450 kilometara istočno od Tripolija koji je od lipnja 2015. u rukama IS-a, glavni je cilj velike vojne ofenzive pokrenute prije mjesec dana kako bi se protjeralo džihadiste s obalnoga područja dugog 200 kilometara na sjeveru Libije. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju