Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dao mu je savjet

"Slušaj, Saša...": Lukašenko otkrio detalje razgovora s ruskim liderom

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - 5
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - 5 Foto: Afp
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je on uvjerio ruskog predsjednika Vladimira Putina da "ne likvidira" šefa plaćenika Jevgenija Prigožina reagirajući na događaje koje je Kremlj nazvao pobunom, a Rusiju su gotovo gurnuli u građanski rat.

Vladimir Putin isprva je kazao da će ugušiti pobunu te ju je usporedio s ratnim previranjima koja su bila uvod u revoluciju 1917., a potom i s građanskim ratom, ali nekoliko sati kasnije postignut je dogovor sukladno kojemu se Prigožinu i nekim njegovim borcima omogućilo da otiđu u Bjelorusiju.

Prigožin je iz Rusije u Bjelorusiju doletio u utorak.

Dok je opisivao svoj subotnji razgovor s Putinom, Lukašenko je upotrijebio izraz koji se koristi u ruskome kriminalnom slengu, a znači ubiti nekoga.

Pročitajte i ovo Pronađene igle i šprice u parku - 5 nije prvi put FOTO Zagrebački park iz noćne more! Djeca su se igrala, a oni se skrivali među čempresima

"Shvatio sam i sljedeće: donesena je brutalna odluka (a to se moglo zaključiti po Putinovu tonu) da se pobunjenici likvidiraju", rekao je Aleksandar Lukašenko u utorak na sastanku dužnosnika svoje vojske i novinara, a prenose bjeloruski državni mediji.

"Putinu sam savjetovao da ne žuri. 'Hajde', rekao sam mu, 'ajmo porazgovarati s Prigožinom i s njegovim zapovjednicima.' Na to mi je on odgovorio: 'Slušaj, Saša, to je beskorisno. On čak ni slušalicu ne diže, ne želi ni s kim razgovarati.'"

Putin je 1999. upotrijebio isti ruski glagol kada je govorio o čečenskim militantima.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade sjednica vlade Plenković progovorio o plaćama državnih službenika te otkrio velike promjene

Kremlj nije odmah komentirao Lukašenkove izjave, koje daju rijedak uvid u razgovore unutar Kremlja.

Lukašenko, blizak Putinov saveznik i dugogodišnji poznanik Jevgenija Prigožina, rekao je i da je ruskome predsjedniku savjetovao da razmisli "malo dalje od vlastita nosa" jer bi Prigožinova likvidacija mogla rezultirati pobunom njegovih boraca.

Bjeloruski je čelnik rekao i da bi njegova vlastita vojska mogla imati koristi od iskustva vagnerovaca, koji se u skladu s dogovorom s Kremljem sada mogu slobodno kretati po Bjelorusiji.

"Ovo je najobučenija postrojba u vojsci", prenijela je državna agencija BelTA Lukašenkove riječi. "Tko će se tomu usprotiviti? I moja vojska to shvaća jer mi u Bjelorusiji nemamo takve ljude."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene