Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Erupcija vulkana Merapi još uvijek traje.


Vulkan koji je lavu počeo izbacivati 26.listopada još uvijek ispušta vulkanski pepeo zbog čega se će se zatvoriti budistički hram Borobudur. Ovo turističko odredište od vulkana je udaljeno 40 kilometara, a bit će zatvoreno na tjedan dana kako bi se uklonio pepeo.

>> VIDEO: Indonezija nema mira, Merapi ponovno eruptirao

Vezani članci Eurpcija Etne snimljena 23. veljače 2021. Spektakularni prizori "podivljale" Etne obilaze svijet, izbacuje lavu do kilometar i pol u zrak: "Ovakav show nije viđen desetljećima" Erupcija vulkana Merapi u Indoneziji - 1 Jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu izbacivao pepeo šest kilometara u zrak

>> Indonezijski 'Mount Doom' zvan vulkan Merapi

Službeni vulkanolog Raden Sukhyar izjavio je kako je 'intenzitet erupcije Merapija opao, ali male erupcije još uvijek se događaju' zbog čega je sve još na razini uzbune. Pepeo se popeo na visinu od 1000 metara, a od početka erupcije u listopada 194 osoba je poginulo. Prema najnovijim podacima više od 360 tisuća osoba je evakuirano.
 

Zbog erupcije javljaju se poteškoće u zračnom prometu, tako je nekoliko kompanija moralo otkazati brojne letove zbog opasnosti koju predstavljaju oblaci pepela. Zračna luka Yogyakarte koja je od vulkana udaljena 30 kilometara ostaje zatvorena do ponedjeljka. (Hina)