Foto: AFP
Foto: AFP

Volonteri u francuskom izbjegličkom kampu u Calaisu sumnjiče se za seksualno iskorištavanje migranata, a među žrtvama navodno ima i djece.


Humanitarni radnici potvrdili su kako postoji ozbiljan problem te su zabilježeni slučajevi predatorskog ponašanja među muškim i ženskim volonterima. Ističu kako je takvo ponašanje vrlo teško kontrolirati jer se u kampu kojeg nazivaju "Džunglom" ne primjenjuju univerzalni humanitarni standardi. Naime, ne postoji službena humanitarna organizacija zadužena za pomoć migrantima, a ne provodi se ni kontrola nad izborom volontera.

Kamp u Calaisu je ilegalno naselje

Clare Mosely, osnivačica humanitarne organizacije Care4Calais kazala je kako kamp u Calaisu nije prepoznat kao službeni izbjeglički kamp, već je riječ o ilegalnom naselju.

"Iz tog razloga ne možemo nikoga natjerati da napusti kamp", kaže Mosely.

Slučajevi seksualnog iskorištavanja migranata prvi su put otkriveni putem Facebook grupe radnika u kampu koja ima više od 36.000 članova.

Migranti u podređenom položaju

"Maloljetni dječaci seksaju se s volonterima, a čuo sam i za mnoge slučajeve prostitucije. Postoje i priče o volonterima koji se svaki dan seksaju s nekoliko migranata", napisao je jedan član grupe.

Britanski Independent koji je otkrio priču o zlostavljanju, nije želio otkriti ime volontera koji je svoja saznanja podijelio na Facebook grupi koja je naknadno uklonjena.

"Migranti se nalaze u podređenom položaju i njihov život ovisi o pomoći koju pružaju volonteri", napisao je volonter.

Dodao je i kako je u većini slučajeva riječ o volonterkama koje seksualno iskorištavaju migrante u kampu.

Ovakve i slične priče na grupi su podijelili brojni volonteri koi smatraju da je riječ o ozbiljnom problemu te se što prije treba krenuti u njegovo rješavanje.

UNHCR apelirao je da se ovakve optužbe čim prije istraže te da se kamp u Calaisu zamijeni s drugom lokacijom.