Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiglo ilegalnim kanalima

Jedanaest vojnika hospitalizirano, na terenskoj vježbi umjesto alkohola popili antifriz: "Jedan je u petak intubiran"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedanaest američkih vojnika u aktivnoj službi završilo je u bolnici na liječenju nakon što su popili tekućinu za koju su mislili da je alkohol. Ispostavilo se da se radi o antifrizu.

Američki vojnici posegnuli su za bocama misleći kako je u njima alkohol i popili tekućinu za koju se ispostavilo da se radi o antifrizu. Jedanaest vojnika u aktivnoj službi završilo je na bolničkom liječenju.

Vojnici iz baze Fort Bliss su antifriz popili tijekom desetodnevne vježbe na terenu u Teksasu u četvrtak. Kako su objasnili, mislili su da se radi o alkoholnom piću. Ubrzo im je pozlilo pa su prebačeni u bolnicu.

"Svi ozlijeđeni ostaju u Medicinskom centru William Beaumont. Dvojica su i dalje kritično, primljeni su na intenzivnu njegu", rekla je glasnogovornica vojske Allie Payne i dodala da je ostalih devet vojnika na promatranju liječnika.

"Vojni propisi zabranjuju konzumaciju alkohola u okruženju terenske obuke", naglasila je dodavši kako se radi o "supstanci koja je stigla ilegalnim kanalima" do vojnika, piše RT.

Među ozlijeđenima i časnik

Među ozlijeđenima su jedan zapovjednik, dva dočasnika i osam vojnika u aktivnoj službi. Payne je naglasila kako se o svemu provodi istraga, no da nema naznaka veće prijetnje vojnicima u Fort Blissu.

"Svih 11 vojnika je pokazalo značajno poboljšanje, čak i vojnik koji je u petak intubiran", rekla je Shawna Scully, voditeljica medicinskog centra. "Gutanje etilen glikola (sastavnog dijela antifriza op.a.) može dovesti do brzog oštećenja bubrega i zatajenja organa. U ovom trenutku nije jasno koliko je koji vojnik popio te tekućine", dodala je Scully.

Inače, etilen-glikol u smjesi s vodom omogućuje hlađenje motora i pri vanjskim temperaturama od -50 °C. Snizuje ledište vode pa je to najvažniji sastojak automobilskih antifriza, a negdje služi kao cjelokupni antifriz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mjesec dana od razornog potresa Svjedoci kažu da je vojska kontejner namijenjen obitelji u Majskim Poljanama odbacila nasred ceste: ''Pa ljudi moji, je li to normalno?''

Pročitajte i ovo Sanacija štete od poplave u Kokorićima - 3 Stiže 3.7 milijuna kuna Vojska u Kokorićima nakon poplave kopa puteve, građani sretni što su izvukli živu glavu: ''Barem imamo zidove“

Služi i kao tekućina za automobilske kočnice, kao otapalo, za pripravu tiskarskih boja, eksploziva i polimernih materijala te za sprječavanje stvaranja leda na krilima zrakoplova.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene