Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje želi 'veliku Srbiju'

Šešelj otkrio o kojim temama je Gotovina pričao u Haagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojislav Šešelj izjavio je danas da će mobilizirati članstvo SRS-a i razgovarati s domoljubnim snagama u Srbiji.

'Nema mog dobrovoljnog povratka u Haag, a Srpska radikalna stranka neće odustati od ideje Velike Srbije', kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik SRS-a i haški optuženik Vojislav Šešelj a prenosi B92.

Šešelj je jučer došao u Beograd nakon gotovo 12 godina provedenih u pritvoru Haaškog tribunala, koji ga je pustio zbog teškog zdravstvenog stanja.

Šešelj je odmah u avionu najavio da će mu politika biti ispred liječenja, a danas je ponovio da će 'mobilizirati članstvo SRS-a i razgovarati s domoljubnim snagama u Srbiji'.

'Još će se vidjeti tko su zaista domoljubne snage. Pozivam sve koji su otišli da se vrate u stranku, dobrodošli su svi osim onih koji su otimali mandate SRS i ogrezli u kriminalu', rekao je Šešelj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna On ignorira sve CIRKUS ZVAN ŠEŠELJ I DALJE TRAJE 'Neću se vratiti u Haag, uopće me ne zanima' Slika nije dostupna Doček Šešelja u Beogradu VIDEO Braćo i sestre, Haag me brutalno izbacio iz tamnice!

Šešelj je podvukao da se od 'ideje Velike Srbije ne odustaje, jer je to smisao SRS'.

'Ideja je da se provodi svim miroljubivim sredstvima', rekao je Šešelj. Kazao je da bi eventualni ulazak Srbije u EU bio propast, jer za 'Srbe tamo nema mjesta'.

Milošević i Kadijević su umrli, Šešelj pušten na slobodu - što je sa zločinima u Hrvatskoj?

Šešelj je istaknuo kako nastavlja tamo gdje je stao 2003., kada se predao sudu u Haagu. U pritvoru u Scheveningenu, u kojemu je proveo 11 i pol godina, među ostalima je boravio i s Antom Gotovinom.

'Bili smo neko vrijeme, godinu, dvije dana na istom katu, bili smo u korektnim odnosima, ali on je prilično zatvoren čovjek i spreman da razgovara o sportu, o Španjolskoj i o takvim temama. Nikad ga nisam čuo da s nekim razgovara o ratu ili o politici', rekao je Šešelj.

'Reakcija Vlade na povratak Šešelja mlaka'

Gordan Jandroković, saborski zastupnik, kazao je kako je HDZ ogorčen puštanjem Vojislava Šešelja na slobodu.

'Argument je bila bolest, no vidljivo je da ga bolest nije spriječila za bavljenje politikom. Puštanjem Šešelja udareno je na sve one koji su zbog njegove politike nastradali i patili. Ako je nešto nemoralno, to je odnos prema žrtvi. Osim toga, njegov povratak utječe na destabilizaciju političkih prilika u Srbiji i našoj, susjednoj regiji. Obnavljaju se priče o 'Velikoj Srbiji', ponovno slušamo prijetnje susjedima', kazao je Jandroković.

Dodao je i kako je reakcija hrvatske Vlade na povratak Šešelja - mlaka.

Puštanje Šešelja nije samo pravosudno, već duboko etičko pitanje zbog kojeg je trebalo reagirati, izjavio je Jandroković te se obrušio i na predsjednika Ivu Josipovića:

'U parlamentu Izraela, govorio je o nekakvoj hrvatskoj ustaškoj zmiji koju nitko osim njega nije vidio. A sada kada se veliča četnički pokret i politika koja je dovela do tisuća žrtava, onda naš predsjednik govori da je to žalosno.'

Naglasio je da Hrvatska ne smije dati bezuvjetnu potporu Srbiji za ulazak u EU te da ona mora biti uvjetovana demokratskim standardima. Jedna točka je procesuiranje ratnih zločina, plaćanje odštete, odnos prema hrvatskoj manjini...

'Sada opet možemo govoriti o tužbi za genocid i koliko je ona opravdana. Danas je valjda svakome jasno da povlačenje tužbe ne bi bila dobra politika', zaključio je Jandroković.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene