Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika analiza

General Zima i general Blato mogli bi promijeniti tijek rata: Što će dolazak velikih hladnoća značiti za rat u Ukrajini?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Dolazak zime u Ukrajini će značiti promjenu uvjeta u kojim se ratuje. Zbog hladnog će vremena biti potrebna dodatna oprema, a svaka će ofenziva biti otežana.

Početka zime promijenit će rat između Ukrajine i Rusije. Dolazak hladnijeg vremena i kraćih dana dovest će do povećanja logističkih problema i utjecati na zdravlje i opće raspoloženje vojnika, objavio je Wall Street Journal (WSJ) u analizi utjecaja dolaska zime na rat.

"S padanjem temperature stižu valovi hlade kiše koji rastvaraju ceste i polja pretvarajući ih u blato. Dolazi dubok mraz i snijeg koji će tlo učiniti tvrdim i težim za borbi", stoji u analizi WSJ-a. Osim toga, kraći će dani smanjiti učinkovitost oružja, senzora za prikupljanje podataka i povećati logističke poteškoće vojnika.

Pročitajte i ovo Naljepnice za odlaganje otpada Provjere na terenu Holding počeo lijepiti naljepnice na spremnicima za otpad: Ovo su njihove poruke zahvale, ali i upozorenja

Pročitajte i ovo Marijan Pavliček Predsjednik ukrajinskog parlamenta Stefančuk u Saboru: "Hrvatima i Ukrajincima isto zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Gospića"

Rusi smatraju da će im pomoći "general Zima" i njegov kolega "general Blato", kao što je bio slučaj u vrijeme Napoleonova i Hitlerova pohoda. Međutim, ovog je puta Rusija agresor.

Isto je bilo i kada je Sovjetski Savez krajem 1930-ih napao Finsku. Finci su tada bili bolje opremljeni za zimu i poznavali su teren. Iako se Finska na kraju predala, smatra se da je SSSR u tom sukobu imao 10 puta više poginulih.

Obje strane trebaju zimsku opremu

Ukrajina je zbog novih uvjeta pozvala Zapad da joj dostavi zimsku opremu. Amerikanci su poslali desetke tisuća komada opreme, a neke su članice NATO saveza poslale nekoliko tisuća.

"Stavljen je velik naglasak na zimsku odjeću, na opremu koja će im omogućiti da djeluju tijekom zime: generatori, šatori i sve stvari koje su nevjerojatno važne", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Pročitajte i ovo Ilustracija NAJNOVIJA IZVJEŠĆA Zastrašujući post-COVID simptomi u susjedstvu: Teška neurološka oštećenja, epileptički napadi, moždani udari...

Istovremno se za zimu priprema i Rusija. Blogeri naklonjeni Kremlju pokrenuli crowdfunding kampanje za prikupljanje donacija za toplu odjeću za mobilizirane u rat u Ukrajini.

"Našim dečkima trebaju takve stvari i trebaju znati da cijela domovina stoji iza njih", izjavio je bloger Jurij Podoljak 29 rujna. Nakon dva tjedna objavio je da je prikupio 400 milijuna rubalja, odnosno, 6,5 milijuna dolara, ali i upozorio da se "ispostavilo da su naša skladišta prazna".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrdili na Županijskom sudu Podignuta optužnica protiv bivših ministara Horvata, Aladrovića i Tolušića te potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića

Zapadni su dužnosnici rekli da će Ukrajina zahvaljujući pruženoj pomoći u boljem stanju dočekati zimu. Međutim, svi će ukrajinski protunapadi biti otežani. Isto vrijedi i za Rusiju, koja će teško napredovati u zimskim uvjetima, ali će joj zato biti lakše zadržati osvojeni teritorij.

"Kopneni rat je generalno jako težak, a ratovanje zimi je duplo teže", rekao je Mikola Bjeliškov istraživač na Nacionalnom institutu za strateške studije, i dodao: "Pokrenuti veliku ofenzivu na -15 stupnjeva bit će izazovno za obje strane."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene