Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpuno isključio administraciju

Putin o Trumpovim planovima zna više od američkih dužnosnika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od telefonskog poziva Vladimiru Putinu do sastanka s japanskim premijerom Shinzeom Abeom - novoizabrani američki predsjednik razgovara s mnogim stranim liderima bez ikakvih konzultacija s administracijom Baracka Obame.

Čini se kako ruski predsjednik Vladimir Putin i japanski premijer Shinzo Abe znaju više o planovima Donalda Trumpa i o budućim prioritetima američke nacionalne sigurnosti od ljudi koji bi ih trebali provesti, piše The Daily Beast

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Trump je s Putinom razgovarao u ponedjeljak, s Abeom se navodno susreo u četvrtak u New Yorku. No, prvi kontakt njegova prijelaznog tima s Pentagonom i nekoliko drugih vladinih agencija dogodio se u četvrtak poslijepodne, tvrdi jedan visoki dužnosnik iz američkog Ministarstva obrane. Po svemu sudeći Trump je odlučio pozabaviti se vanjskom politikom bez konzultacija s nadležnim službama.

Odluka da razgovara sa stranim čelnicima o politici bez da je čak i obavijestio vladine dužnosnike je posljednji u nizu ortodoksnih poteza novog američkog predsjednika. Naime, većina novoizabranih predsjednika ne obavlja intenzivne razgovore sa stranim liderima bez da se prije toga barem ne savjetuju s državnim tijelima kako bi dobili pozadinske informacije, sažetak trenutne politike ili savjet kako postupiti.

Većina dužnosnika SAD-a smatra kako je ovaj Trumpov potez samo nastavak njegove kampanje - improviziranje i to prilično kaotično. A svjetski čelnici, kako se čini, počinju shvaćati da je sad vrijeme za oblikovanje američke politike pod Trumpovim vodstvom.

CNN je izvijestio kako je Katsuyuki Kawai, desna ruka japanskom premijera Abea, kazao kako su mu pripadnici Trumpova tranzicijskog tima rekli da neke njegove prethodne komentare ne treba shvatiti doslovno. Abe se, naime, nadao da će mu susret s Trumpom dati jasniju sliku i ''izgraditi povjerenje'', izvijestio je CNN.

Ne postoji pravilo koje kaže da novoizabrani predsjednik mora konzultirati administraciju. No, vrlo je neuobičajeno da sadašnja vlada nema pojma što se pregovara u ime SAD-a, čak i kada se radi o administraciji koja će ostati još samo nekoliko tjedana. Uz tako malo detalja dužnosnicima koji se brinu o američkoj nacionalnoj sigurnosti, posebice onima koji će služiti i u idućoj administraciji, ostaje da pokušaju dokučiti što se pregovara ''gledajući u šalicu kave''.

Ni Pentagon ni State Department nisu bili unaprijed upoznati da će Trump nazvati Putina Ni Pentagon ni State Department nisu bili unaprijed upoznati da će Trump nazvati Putina. Je li Trump dao obećanja koja SAD ne može ispuniti? Je li promijenio politiku? Nitko ne može sa sigurnošću reći jer će Trumpov tranzicijski tim tek dati informacije o tim razgovorima.

"Može se dogoditi da novoizabrani predsjednik stvori obveze koje nemaju smisla ili ne razumije koje bi mogle biti posljedice. A onda je teško vratiti se nazad, to bi moglo trajno narušiti odnose'', kaže Lawrence Korb, stručnjak za obranu i analitičar Centra za američki napredak koji je radio u timu predsjednika Reagana. "Postoji rizik da se stvore obveze koje nisu u interesu nacionalne sigurnosti i iz kojih će se kasnije teško izvući''.

Javnosti čak nije jasno ni jesu li pozivi bili osigurani. Glasnogovornik tranzicijskog tima Jason Miller rekao je novinarima u četvrtak da su provedene "prikladne" sigurnosne mjere, ali nije ulazio u detalje.

Najbolji izvor informacija o Trumpovu razgovoru s Putinom došao je u četvrtak od ruske državne agencije TASS koja je izvijestila da su tijekom 30-minutnog razgovora razgovarali o ratu u Siriji, budućnosti Ukrajine i dogovorili da će se sastati 20. siječnja.

''Putin je istaknuo spremnost da se izgradi partnerski dijalog s novom upravom na načelima jednakosti, uzajamnog poštovanja i nemiješanja u međusobne unutarnje poslove", stoji u priopćenju Kremlja.

No, je li to ono o čemu su Putin i Trump zaista razgovarali?

Rusi kažu da žele bolje odnose sa SAD-om no i dalje bombarduju saveznike SAD-a u sirijskom gradu Alepu u korist sirijskog predsjednika Bašara al-Assada.

Ni Trumpov tim u svojem priopćenju nije ponudio više informacija od Kremlja.

''Tijekom poziva dvojica lidera su razgovarala o nizu pitanja, uključujući prijetnje i izazove s kojima se suočavaju SAD i Rusija, strateške gospodarske probleme i povijesne američko-ruske odnose koji traju više od 200 godina'', objavio je Trumpov tim u ponedjeljak.

Na temelju Trumpove retorike tijekom kampanje dužnosnici zaduženi za nacionalnu sigurnost su znali da novoizabrani predsjednik želi bolje odnose s Rusijom. U kampanji je rekao kako želi surađivati s Rusijom kako bi porazili Islamsku državu u Siriji i da je Putin bolji vođa od predsjednika Obame. A samo nekoliko sati nakon izbora Trumpa za predsjednika Putin je kazao - ''Trumpove prve izjave daju nam nadu da je poboljšanje odnosa između SAD-a i Rusije moguće''.

Dužnosnici kažu da, iako ne znaju što Trump sada govori, s vremenom će ipak znati. Na kraju krajeva, on će morati raditi s odjelima za provedbu politike. Onda će, kako je pojasnio jedan visoki dužnosnik, stvari postati službene. ''Mašina će s vremenom početi dokumentirati što Trump govori svjetskim liderima''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene