Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka sutkinja presudila je da je vladin program prisluškivanja bez sudskog naloga neustavan i naredila njegovo trenutno obustavljanje.


Time je Anna Diggs iz Detroita postala prvi sudac koji je oborio program obavještajne Nacionalne sigurnosne agencije. 

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković odgovorio Milanoviću: "Predsjednik namjerno krši zakone ove države. Koliko znam, nije položio ni pravosudni ispit" Peđa Grbin Grbin o izboru predsjednika Vrhovnog suda: " Već mi je puna kapa dvoličnosti Plenkovića i Jandrokovića i njihovih izmišljanja"

Američka savezna sutkinja Anna Diggs istaknula je kako program prisluškivanja krši prava na slobodu govora i privatnost kao i podjelu vlasti zapisane u američkom ustavu.

Ministarstvo pravosuđa najavilo je žalbu na presudu. "Učinit ćemo sve što možemo na sudovima kako bi se ovaj program nastavio", rekao je glavni državni odvjetnik Alberto Gonzales na konferenciji za novinare istaknuvši kako je program zakonit i koristan. 

"Brojne izjave čelnika obavještajne zajednice potvrdile su učinkovitost toga programa u zaštiti Amerike", Tvrdi Gonzales.

Presuda neće odmah stupiti na snagu kako bi sutkinja Taylor mogla saslušati zahtjev ministarstva pravosuđa za odgodu zbog žalbe. Ročište za taj zahtjev zakazano je za 7. rujna najavio je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

"Program se pažljivo provodi i meta su mu samo međunarodni telefonski pozivi u ili iz Sjedinjenih Država gdje se za jednu od strana u razgovoru sumnja da je terorist al Qaede ili povezan s njom", rekao je Snow.

Sutkinja je donijela presudu temeljem tužbe Američke unije za građanske slobode (ACLU) koju je podnijela u ime novinara, učenjaka i odvjetnika koji tvrde kako im program otežava obavljanje njihova posla. 

Oni drže kako su mnogi od njihovih inozemnih kontakata vjerojatni cilj ovoga programa u kojem Nacionalna sigurnosna agencija nadzire telefonske razgovore i e-mailove između američkih građana i ljudi u drugim zemkjama u slučaju sumnje u povezanost s terorizmom.

Prema navodima tužbe NSA upotrebljava "umjetnu inteligenciju" u traganju za ključnim riječima i analizira pravilnosti u milijunima komunikacija.