Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prisluškivanje bez sudskog naloga neustavno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka sutkinja presudila je da je vladin program prisluškivanja bez sudskog naloga neustavan i naredila njegovo trenutno obustavljanje.

Time je Anna Diggs iz Detroita postala prvi sudac koji je oborio program obavještajne Nacionalne sigurnosne agencije. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda Branko Smerdel komentirao Milanovićevu odluku da se kandidira na parlamentarnim izborima predsjednikova bomba Oglasio se stručnjak koji je pisao Ustav, evo što kaže o Milanovićevu potezu

Američka savezna sutkinja Anna Diggs istaknula je kako program prisluškivanja krši prava na slobodu govora i privatnost kao i podjelu vlasti zapisane u američkom ustavu.

Ministarstvo pravosuđa najavilo je žalbu na presudu. "Učinit ćemo sve što možemo na sudovima kako bi se ovaj program nastavio", rekao je glavni državni odvjetnik Alberto Gonzales na konferenciji za novinare istaknuvši kako je program zakonit i koristan. 

"Brojne izjave čelnika obavještajne zajednice potvrdile su učinkovitost toga programa u zaštiti Amerike", Tvrdi Gonzales.

Presuda neće odmah stupiti na snagu kako bi sutkinja Taylor mogla saslušati zahtjev ministarstva pravosuđa za odgodu zbog žalbe. Ročište za taj zahtjev zakazano je za 7. rujna najavio je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

"Program se pažljivo provodi i meta su mu samo međunarodni telefonski pozivi u ili iz Sjedinjenih Država gdje se za jednu od strana u razgovoru sumnja da je terorist al Qaede ili povezan s njom", rekao je Snow.

Sutkinja je donijela presudu temeljem tužbe Američke unije za građanske slobode (ACLU) koju je podnijela u ime novinara, učenjaka i odvjetnika koji tvrde kako im program otežava obavljanje njihova posla. 

Oni drže kako su mnogi od njihovih inozemnih kontakata vjerojatni cilj ovoga programa u kojem Nacionalna sigurnosna agencija nadzire telefonske razgovore i e-mailove između američkih građana i ljudi u drugim zemkjama u slučaju sumnje u povezanost s terorizmom.

Prema navodima tužbe NSA upotrebljava "umjetnu inteligenciju" u traganju za ključnim riječima i analizira pravilnosti u milijunima komunikacija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene