Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Narušavanje privatnosti?

Više od 70 država u 2013. tražilo je podatke o korisnicima Facebooka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od sedamdeset država u prvom je polugodištu 2013. godine zatražilo od Facebooka podatke u svezi s njegovim korisnicima, izvijestila je u utorak ta društvena mreža.

Gotovo polovina tih zahtjeva dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, dodaje tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji koja upravlja mrežom.

Facebook je primio više od 25 000 zahtjeva za podatke u prvih šest mjeseci ove godine, od čega je 11 do 12 tisuća uputila američka vlada, a odnose se na 20 do 21 tisuću korisnika, po takozvanom izvješću o transparentnosti koje je u utorak objavila društvena mreža.

Facebook je predao podatke za 79 posto zahtjeva iz SAD-a.

Indija je na drugom mjestu, sa 3 245 zahtjeva koji se tiču 4 144 korisnika. Facebook je odgovorio na 50 posto tih zahtjeva.

Neki su zahtjevi bili povezani s 'kriminalom i s nacionalnom sigurnošću', istaknuo je Facebook, ne navodeći druge potankosti.

Pročitajte i ovo Poplava u Los Angelesu - 1 Nesvakidašnji prizor Uraganska oluja pogodila Kaliforniju: Klizišta i poplave paralizirale više od pola milijuna domova Migranti u SAD-u - 4 Kriza se nastavlja Kroz Meksiko se prema SAD-u kreće karavana migranata: Na granice stiže i konvoj Trumpovih pristaša

>> 'Mašina za stvaranje profita': Vrijednost Facebooka premašila sto milijardi dolara!

'I dalje činimo pritisak na američku vladu kako bi omogućila još veću transparentnost u svezi s tim zahtjevima, pa i u svezi s posebnim brojčanim podatcima i s vrstom zahtjeva na polju nacionalne sigurnosti', rekla je mreža.

Facebook obećava da će objaviti 'nove informacije o SAD-u čim za to dobije zakonsku mogućnost'.

Američke tehnološke tvrtke pod pritiskom su nakon otkrića o američkom programu praćenja komunikacija PRISM-u pomoću kojega je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) od njih dobila tisuće digitalnih podataka o korisnicima interneta.

Te su se tvrtke, kao i Facebook, potrudile objaviti potankosti o tim zahtjevima američke vlade kako bi umirili svoje korisnike i klijente.

Slične informacije objavile su i tvrtke poput Googlea i Microsofta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene