Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ptice umiru i padaju s neba diljem svijeta, dogodio se i pomor više od dva milijuna riba, da bi sada došlo i do pomor 40.000 rakova. Što se to događa s našom planetom?


Posljednjih nekoliko dana životinje masovno umiru, a pojava je poprimila fenomenološke razmjere svih vrsta, te brojne rasprave od onih biblijskih do teorija zavjere. Malo tko se u svemu tome zapravo pokušava navoditi zdravom logikom.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Ptice i dalje padaju, u Švedskoj i Louisiani Slika nije dostupna 'Bilo je zastrašujuće, mom je prijatelju ptica umalo pala na glavu'

Sto tona mrtve ribe pronađeno je prošlog tjedna i u Brazilu, a niti brazilski biolozi ne znaju uzrok pomora ribe. Uglavnom se radi o sardinama i somu, koje su ribari uočili na obalama države Parana, odnosno pored gradova Paranagua, Antonina i Guaraquecaba.

>> VIDEO: Ptice i dalje padaju, u Švedskoj i Louisiani

Lokalni ribari zabrinuti su pomorom i vjeruju kako je vjerojatno riba kontaminirana. 'Nema svrhe prodavati ribu koju nitko ne želi kupiti', rekao je za Reuters ribar Ciro Pereira. Vlasti zasad samo nagađaju o uzrocima pomora, a kao jedan od mogućih navodi se i prošlomjesečno izlijevanje nafte u brodskoj nesreći. Ribari smatraju kako nije samo nafta uzrok, već i sredstvo kojim se ona razgrađivala prilikom čišćenja.

Klimatski uzroci

Prvo su američki, pa onda i svjetski mediji prenijeli vijest o nevjerojatnom pomoru 5.000 ptica u Arkansasu. Zatim je uslijedila i vijest o pomoru 100.000 riba u istoj američkoj saveznoj državi pa su na red došle i ptice u Louisiani. Jučer su i Šveđani pronašli stotinjak mrtvih ptica, a svjetski mediji danas prenose i vijest o pomoru 40.000 rakova u Velikoj Britaniji.

Guardian piše da se radi o vrsti zvanoj 'vražji' rak te da stručnjaci smatraju kako pomor nije uzrokovan misterijem, već rekordno niskim temperaturama. 'Vjerujemo da su klimatske promjene i toplije vrijeme namamili rakove na obalu', rekao je obalni čuvar Tony Sykes.

Vatromet i sudaranje

S druge strane, veterinarski stručnjaci i patolozi iz Nacionalnog centra za divlje životinje u Madisonu, u saveznoj državi Wisconsin, koji su pregledali leševe mrtvih ptica iz Arkansasa, tvrde kako su pronašli fizičke ozljede na njima te da su one uzrok smrti.

Vremenske prilike

'Radilo se o ozljedama uslijed udara', rekao je Scott Wright, voditelj zaraznog odjela spomenutog Centra. Te su ozljede u skladu s teorijom da su se ptice sudarale s objektima, bježeći od novogodišnjeg vatrometa, prenosi State Journal. Pomor 500 ptica u Louisiani ipak nije povezan za pomor u Arkansasu i tamo se kao uzrok navode vremenske prilike, no ništa nije konačno definirano kao uzrok smrti.

Nevjerojatan pomor zaljevu Chesapeake

Tu je i slučaj iz Švedske, te pomor između 50 i 100 ptica, koji je isto tako bez rješenja. Nadalje, u Arkansasu se dogodio i pomor 100.000 riba, i to samo jedne vrste, isto tako neobjašnjivo. Vlasti američke savezne države Maryland  istražuju uzroke pomora oko dva milijuna riba u zaljevu Chesapeake, najvećem estuariju na istočnoj obali SAD-a površine 166 tisuća četvornih kilometara, nešto većem od površine Jadranskog mora.

'Izgleda da se radi o prirodnim uzrocima. Stres hladne vode pogoršan velikom populacijom pogođene vrste, mlade ribe 'spot' iz roda sjenki-kavala, izgleda da je uzrok pomora", priopćilo je marylandsko ministarstvo za okoliš.

Ipak, nitko nema konačan odgovor niti na jedan od naveden primjera pomora životinja. I dok se to ne riješi, oni koji zagovaraju biblijski kraj u ovakvim će slučajevima vidjeti nagovještaj 'kraja svijeta'. Nadajmo se, da kao i dosad, niti ovaj put neće biti u pravu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju